– Frågan jag ställer mig är om detta hade kunnat hanterats på ett annat sätt just för att kyrkan står för mjuka värden som förlåtelse och insikt om mänskliga brister. Hårda frågor måste hanteras extra mjukt av en organisation som Svenska kyrkan, säger Paul Ronge, som arbetat med kommunikation, pr och krishantering i 23 år, efter att tidigare ha varit journalist. Han har hjälpt många företagsledare, myndigheter och bolag med krishantering.
Paul Ronge har följt hanteringen av avkragningen i förra veckan med stort intresse.
– Biskopen i Visby hamnade i stupstocken, uthängd som den otrogne biskopen för hela svenska folket. Fanns det inget mindre offentligt sätt att göra det hela på? Var vi tvungna att få veta allt?
Paul Ronge betonar att han inte har några särskilda kunskaper i kyrkoordningen vilket han tror att han delar med de flesta svenskar.
– Som det här med att det bara fanns två vägar att gå för ansvarsnämnden enligt regelverket. Det har inte blivit tillräckligt känt. Där finns en pedagogisk uppförsbacke för Svenska kyrkan.
Paul Ronge anser också att ärkebiskopen skulle haft en mindre central roll i hanteringen.
– Om det är ansvarsnämnden för biskopar som är ansvariga för beslutet så är det ansvarsnämnden som ska svara på frågor, inte någon annan. Ansvaret ska läggas där det hör hemma.
Paul Ronge frågar sig hur planeringen av förra veckans medianärvaro gjordes, vem beslutade vilka som skulle medverka i presskonferensen?
– Det fanns en hårdhänthet i hanteringen som var onödig, informationen som kom från kyrkan var onödigt offentlig, brutal och hård.