Svenska kyrkan delar ut pris under Filmfestivalen 2025

16 filmer kommer även tävla om Svenska kyrkans filmpris under festivalen. Foto: Helena Landstedt/TT

Att Göteborgs stift syns och deltar på stadens kulturella scen är inget nytt. Denna gång medverkar Svenska kyrkan genom att arrangera tre programpunkter och dela ut ett pris under Göteborg Film Festival som pågår 24 januari till 2 februari. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

16 filmer kommer även tävla om Svenska kyrkans filmpris under festivalen. Foto: Helena Landstedt/TT

Sedan 2002 har Svenska kyrkan delat ut filmpriset Angelos på festivalen. 16 filmer tävlar om vem som genom hög konstnärlig kvalitet levandegör existensiella frågor. Ett av kraven på vinnaren är att filmen ska gå att användas i kyrkligt filmarbete. 

Pristagaren får 50 000 kronor och statyetten "Angelos". 

Övriga kriterier för den vinnande filmen: 

Filmens värderingar ska ses i ljuset av evangeliets budskap.

Filmens social- och rättviseaspekter berör/angår och genom filmens berättelse och symboler, tydliggörs olika individuella och samhälleliga frågor och problem.

Filmen har allmängiltig genomslagskraft och begränsas inte av sin nationella eller lokala kontext.

Svenska kyrkan under filmfestivalen

Dessa programpunkter arrangerar Svenska kyrkan under Göteborg Film Festival:

27 januari - “Disobedience”

En samtalsdag med olydnad i fokus. Här möter publiken en panel som diskuterar olydnadens och det civila motståndets kraft utifrån egna perspektiv.

28 januari - Svensk premiär av Ett liv med paus

En film om en flyktingfamilj vars barn drabbas av uppgivenhetssyndrom. Filmen är inspelad i Göteborg och skriven av den grekiske regissören Alexandros Avranas.

29 januari - DocBar: Medielandskap i förändring

En fördjupning av svensk mediebevakning av vår tids värsta konflikter, och mediernas utveckling fram till i dag. 

Pristagaren får 50 000 kronor och statyetten "Angelos".  Foto: Mikael Ringlander

Här är alla 16 filmer som blivit nominerade: 

 

Trans Memoria

Regi: Victoria Verseau

Dåtid, nutid och framtid flätas samman i en modig, uppriktig och poetiskt gestaltad dokumentär som undersöker vad det innebär att vara transkvinna.

Kevlarsjäl

Regi: Maria Eriksson-Hecht

Tunna blå linjen-regissören Maria Eriksson-Hechts långfilmsdebut är en omskakande och känsloladdad skildring av två bröder i en vuxenvärld som sviker.

Leva lite

Regi: Fanny Ovesen

Det mörka balanseras mot det hoppfulla medan Europa passerar revy i en stark berättelse om att våga förstå och äga sina egna upplevelser.

Ultras

Regi: Ragnhild Ekner

Från läktarnas mäktiga körsång och synkroniserade tifon till den outtröttliga passionen i föreningslokalerna. Den kollektiva gemenskapen står i centrum för en mångfacetterad skildring av den globala supporterkulturen.

Wilmer X – När tiden stannar

Regi: Stefan Berg

De bröt mot Malmös proggiga musikscen och stadens dystra 1970-tal präglat av industrinedläggningar och erbjöd istället medryckande bluesdoftande rock’n’roll som lockade till fest.

Jag ska bara gråta lite först

Regi: Ellen Fiske

Ett gripande och nära porträtt av komikern och skådespelaren Charlotta Björck som kämpar med att följa sina drömmar även när livet kommer emellan.

Uppföljaren till Sommarregn

Regi: Viktor Johansson

Ett slumpartat möte följt av viss övertalning får Kennet att ta upp skådespelarkarriären, vilket ska visa sig leda till något mycket större och mer omvälvande än så.

Bridgespelerskorna

Regi: Bengt Bok, Alberto Herskovits

Fyra bridgespelande damer och överlevande från Auschwitz ser omvärlden dramatiskt förändras i en annorlunda film om Förintelsen.

Haiyu – Rebel Singer Mariem Hassan and the Struggle for a Free Western Sahara

Regi: Anna Klara Åhrén, Brahim B. Ali, Alex Veitch, Mohamedsalem Werad

Med sin unika och kraftfulla röst blev rebellsångerskan Mariem Hassan en symbol för motståndet och hoppet om ett självständigt Västsahara.

Lykke Post Partum

Regi: Alexe Landgren, Karen Helene Haugaard

Livet på en idyllisk hästgård i Skåne raseras i gripande, men också hoppfullt, familjedrama om kampen mot förlossningsdepression.

Må du leva

Regi: Malin Dahl

Världen står i brand och en man gör sitt yttersta för att inte bli ensam med den annalkande undergången i stämningsfullt zombiedrama om rädslan att förlora allt man håller kärt.

The Dog

Regi: Baker Karim

Alexander Karim briljerar som den hårdföre småfifflaren MZ i ett intensivt och rått actiondrama som utspelar sig i Mombasas undre värld.

Alexandra - syns vi inte finns vi inte

Regi: Olivia Kastebring

Från nattens gnistrande ljus till livets inre skuggor – Olivia Kastebring visar på en osedvanlig hantverksskicklighet och känsla för detaljer i sitt vackra porträtt av en av huvudstadens verkliga ikoner.

The Mind

Regi: Roozbeh Janghorban

Minnen, tider och platser sammanfogas i en poetisk, hoppfull och djupt berörande dokumentär om att lämna ett liv och skapa ett nytt.

Min femårsplan

Regi: Karin Wegsjö

Ett nära porträtt av tre unga kinesiska kvinnor som alla är uppväxta under ett av historiens största demografiska experiment - Kinas ettbarnspolitik.

Dialogpolisen

Regi: Susanna Edwards

Demonstrationer, Koranbränningar och politikerveckor står i centrum för dialogpolisens arbete i högaktuellt samtidsdokument om de senaste årens turbulenta kamp om yttrandefriheten.