Totalt fick 87 församlingar och pastorat i Svenska kyrkan ta del av sex miljoner kronor från MUCF under 2024. Den grupp som fått det mesta av pengarna är barnfamiljer med extremt låg eller ingen inkomst. Bland övriga ekonomiskt utsatta är ensamstående vuxna utan barn den största gruppen. Asylsökande och papperslösa får också ta emot pengar.
Fokuserat mer på rådgivning
Totalt sett har det mesta av gått till mathjälp av olika slag. Några exempel är presentkort, matkassar och gemensamma måltider.
Men även rådgivning ges mer frekvent berättar Birgitta Lounela, diakon och tematisk handläggare för diakoni- och välfärdsfrågor vid kyrkokansliet i Uppsala.

– Det kan läsas mellan raderna, och det hörs i frågor om medlen, att det finns etiska dilemman med att arbeta mycket med materiellt stöd. Bland annat för att det inte är någon långsiktig hjälp. Men församlingarna hittar sätt att arbeta utifrån vad som kan vara klokt lokalt och klokt för den enskilda människan, säger hon
Birgitta Lounela menar att det syns i årets återrapportering dels att församlingar och pastorat arbetar mer aktivt med rådgivning och stöd, dels att samverkan med andra aktörer i lokalsamhället skapar hållbarare förutsättningar.
Miss i kommunikationen
Svenska kyrkan kommer lämna tillbaka cirka 160 000 kronor till MUCF. Det beror på att en församling inte haft möjlighet att arbeta enligt plan. Församlingen meddelade inte detta i tid, vilket innebar att pengarna aldrig hann omfördelas och användas av andra enheter inom Svenska kyrkan.