Svenska kyrkan går på klimatmöte för att lyssna och nätverka

Margareta Koltai hoppas att veckans klimatmöte ska hjälpa oss att gå från ego till eko. Arkivfoto: TT, Ikon

I veckan kommer världsledare till Stockholm för att diskutera klimatet under konferensen Stockholm + 50, så kallad eftersom det var 50 år sedan FN:s första klimatkonferens hölls där. Svenska kyrkan kommer också att finnas på plats.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Margareta Koltai hoppas att veckans klimatmöte ska hjälpa oss att gå från ego till eko. Arkivfoto: TT, Ikon

Mötet hålls den 2-3 juni på Stockholmsmässan. Sammanlagt tolv personer från den globala ekumeniska rörelsen, däribland Svenska kyrkan kommer att vara inne på mötet för att observera.

I samband med mötet arrangeras flera kringarrangemang. Stockholms stift håller pilgrimsvandringar för en hållbar värld, och den 1 juni vandrar man gemensamt till Storkyrkan där det hålls en minnesgudstjänst för utdöda arter.

Stockholms biskop Andreas Holmberg kommer att delta i ett interreligiöst samtal under själva mötet, och på Järvaveckan medverkar Act Svenska kyrkan med ett seminarium den 1 juni om jämställdhet och klimat.

– Det borde ses som en möjlighet inte ett hot. När man tänker jämställt så uppnår man också klimatnytta, säger Margareta Koltai från Act Svenska kyrkan, som passar på att nätverka med andra trossamfund och med civilsamhället.

Inger Andersen, som är exekutiv direktör på FN:s miljöprogram, manar inför mötet till ”modiga aktioner”, och Margareta Koltai hoppas också på framsteg.

– Klockan tickar. Om man går över den här gränsen, 1,5 grad, blir det konsekvenser som vi inte kan föreställa oss i form av väderleksförändringar, extremhetta, ökenbildning, hela ekosystem som inte är anpassade efter den typen av temperaturer. Det är därför det kallas en tipping point, och den närmar sig med stormsteg.

I samband med klimatmötet varnas det för störningar i trafiken och även för fler klimataktioner, vilket Stockholm ha haft ett antal av på senare tid.  

Är det en klok metod?

– Jag tar det här snarare som rop på hjälp. Jag tycker inte att det är en strategi som är bra eftersom man inte får med sig människor. Vi behöver satsa på folkbildning, att visa – vilka små steg kan jag ta i vardagen som konsument, vilken politik ska jag välja, vilka prioritering gör jag för vår ekonomi, säger Margareta Koltai, som är stolt över hur kyrkan har fått med sig de flesta stift i sin strävan efter att göra Svenska kyrkan fossilfri.

De trosbaserade aktörerna har samlat sina förväntningar på aktion i ett uttalande där man bland annat kräver rätten till en ren miljö och näringsrik mat, och att det införs en lag mot ekocid. Här finns mer om aktiviteterna i samband med Stockholm + 50.