Svenska kyrkan med på kritiserat klimatmöte

Klimatmöte

Svenska kyrkan var en av få inbjudna organisationer från civilsamhället. Eva Ekelund, ställföreträdande chef Act Svenska kyrkan, ser det som ett tecken på att kyrkans klimatarbete tas på allvar. Foto: Magnus Aronsson / Pontus Lundahl

Som en av få civila organisationer var Svenska kyrkan inbjuden till regeringens klimatmöte. Kyrkans representant Eva Ekelund tycker att fler röster borde ha hörts under mötet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Klimatmöte

Svenska kyrkan var en av få inbjudna organisationer från civilsamhället. Eva Ekelund, ställföreträdande chef Act Svenska kyrkan, ser det som ett tecken på att kyrkans klimatarbete tas på allvar. Foto: Magnus Aronsson / Pontus Lundahl

Inför den klimathandlingsplan som ska presenteras i höst så hade regeringen bjudit in till ett nationellt klimatmöte. Det var en samling som redan i förväg fick kritik för att ge stor plats åt näringslivet, medan forskare, civila organisationer och unga hade begränsat eller inget utrymme alls.

Svenska kyrkan var en av få inbjudna organisationer från civilsamhället. Eva Ekelund, ställföreträdande chef Act Svenska kyrkan, ser det som ett tecken på att kyrkans klimatarbete tas på allvar.

- Vi är glada över att bli inbjudna. Vi är en viktig aktör, då vi ställer om hela vår verksamhet och vill bidra till klimatomställningen, säger hon.

Näringslivet fick stort utrymme

Klimatmötet gav möjligheter att knyta kontakter med viktiga beslutsfattare i inom näringslivet och politiken, något som hon ser som mycket positivt. Mötet innehåll också flera panelsamtal, där företrädare för näringslivet fick stort utrymme.

- Företagen är verkligen på tårna och vill klimatomställning, de har innovativa lösningar och vill samverka med andra samhällsaktörer, säger hon.

Eva Ekelund hade dock gärna sett att panelsamtalen haft en större bredd av deltagare, representanter från forskarvärlden, civilorganisationer och Sápmi. Det tror hon gett en mer spänstig debatt. Att fler involveras tror hon också är viktigt för framtiden.

- Vi behöver en gemensam berättelse om klimatomställningen, det är särskilt viktigt då många idag är oroliga för hur den ska påverka dem. De behöver höra att även om omställningen kan vara svår på kort sikt så leder den på lång sikt till ökat välstånd, säger hon.

Fler unga borde varit med

Inte heller de unga hördes under klimatmötet, något som hon beklagar.

- Det blev en kontrast att släppas in på mötet, medan de unga stod utanför och protesterade. Jag tror beslutsfattare och regeringen har mycket att vinna på att lyssna till dem, säger hon.

Till hösten ska regeringen presentera sin klimathandlingsplan. Eva Ekelund hoppas att det blir en plan som inte sänker ambitionerna med klimatpolitiken.

- Vi behöver fortsätta att vara ett föregångsland, säger hon.

Fakta: Klimathandlingsplanen

Regeringen ska enligt klimatlagen vart fjärde år lämna en klimatpolitisk handlingsplan till riksdagen som visar hur regeringens politik bidrar till att nå de nationella klimatmålen.

Om regeringen bedömer att målen inte kan nås med nuvarande styrmedel, ska handlingsplanen redogöra för vilka ytterligare åtgärder som regeringen avser att vidta.

Källa: Naturvårdsverket