Svenska kyrkan missar flera klimatmål

Vi är inne i en omställning, och alla nivåer i Svenska kyrkan arbetar för att klara vår klimatplan, säger Camilla Asp, som är Svenska kyrkans generalsekreterare. Foto: Fredrik Sandberg /TT, Marcus Gustafsson

Den första etappen av Svenska kyrkans färdplan för klimatet har nu utvärderats. Många mål har nåtts, men på flera viktiga områden finns brister.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Klimat

Vi är inne i en omställning, och alla nivåer i Svenska kyrkan arbetar för att klara vår klimatplan, säger Camilla Asp, som är Svenska kyrkans generalsekreterare. Foto: Fredrik Sandberg /TT, Marcus Gustafsson

Svenska kyrkan har som mål att vara klimatneutral senast år 2030. När slutrapporten om den första etappen i färdplanen för klimatet nu blivit offentlig visar den att kyrkan är på god väg att göra en klimatomställning. Av de 36 mål som sattes upp för den första etappen nåddes 20. Nio nåddes nästan. 

- Jag tycker det är ett bra resultat. Vi är inne i en omställning, och alla nivåer i Svenska kyrkan arbetar för att klara vår klimatplan, säger Camilla Asp, som är Svenska kyrkans generalsekreterare.

Lyckades kommunikationsinsatser

Det är i stor utsträckning mål som berör kommunikations- och samverkansinsatser som uppfyllts. Det handlar till exempel om att de olika stiften genomfört samtal utifrån biskopsbrevet ”Ett biskopsbrev om klimatet” och åstadkommit en ökad samverkan för att skapa efterfrågan på hållbar produktion och konsumtion.

De sju mål som missas berör utsläppsminskningar i kyrkans verksamhet. Det har tagits steg i rätt riktning men man har inte nått fram. Ett av målen var att minska energianvändningen med tio procent, där stannade minskningen vid sex procent.

- Att minska energianvändandet har varit utmanande. Bland annat pandemin och försenade leveranser har bidragit till det, säger Camilla Asp.

Hon ser det som en grund

Att man främst lyckats nå målen som rör kommunikation och samverkan ser hon inte som ett problem.

- I första hand handlar det om att skapa engagemang och kunskap i de här frågorna. Det lägger en grund för det fortsatta arbetet, säger hon.

Rapportens slutsats är att tempot i omställningen måste öka. Det anas också en viss frustration i vissa formuleringar. Svenska kyrkan beskrivs som en stor och komplex organisation där det är ”notoriskt svårt att nå ut med stora gemensamma insatser.”

- För alla som bedriver förändringsarbete i stora organisationer så är det svårt att nå ut. Och människor i kyrkan har ju också många andra frågor att arbeta med. Samtidigt upplever jag ett stort engagemang, säger hon.

Kritik mot klimatpolitiken

I rapporten finns också kritik mot den svenska klimatpolitiken, som beskrivs som ”otillräcklig” för att nå klimatneutralitet till 2030.

- Vi har haft vår utgångspunkt i fakta som finns kring klimatpåverkan och satt våra mål utifrån det. Det har vi gjort oavsett den politik som förs. Vi tar ansvar för vår del.

De erfarenheter som gjorts under första etappen kommer till användning under etapp två, men Camilla Asp ser ingen anledning att göra några stora justeringar av de insatser som har beslutats för den nuvarande etappen. Hon lyfter fram att kyrkostyrelsen har avsatt 200 miljoner kronor till bland annat stift och församlingar för att intensifiera kyrkans klimatomställning.

- Det är för att sätta fart på frågorna. Men den grund som vi lagt håller.