Svenska kyrkan står bakom internationell konferens för unga transpersoner

Arrangörsgruppen för Transblessing 2023. Oliver Jähnke, sittande andra från höger, har varit med sedan konferensen startade. Foto: Transblessing

“Det är så viktigt för oss att träffas och att känna att här finns ingen motsättning mellan att vara kristen och trans,” säger Oliver Jähnke. I helgen är han med och ordnar den fjärde upplagan av konferensen Transblessning.  

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Hbtq

Arrangörsgruppen för Transblessing 2023. Oliver Jähnke, sittande andra från höger, har varit med sedan konferensen startade. Foto: Transblessing

Transblessning är en internationell digital konferens för unga kristna transpersoner. Det är fjärde året i rad som konferensen hålls.

– På många ställen i världen, även i Sverige, ses trans och kristen som motsatser till varandra. Det finns en uppfattning om att det inte går att vara kristen och trans, säger Oliver Jähnke, som sitter i arrangörsgruppen.

Han säger att transfobin som transpersoner möter, oavsett var de finns i världen, ofta har en kristen grund. Många är de som upplevt att de, trots att de växt upp i kyrkan, inte fått plats där senare i livet. 

– Därför är det är så viktigt för oss att träffas och att känna att här finns ingen motsättning. Att få en känsla av självklarhet och att få utöva sin tro eller bearbeta trauman i lugn och ro.  

Den enda konferensen av sitt slag

Det är fyra svenska organisationer som står bakom Transblessing - Ekho, Sensus, Svenska kyrkan och Svenska kyrkans unga. Men transpersoner från hela världen är inbjudna att delta.

Oliver Jähnke

– För oss var det viktigt från första början att det här är något vi vill dela med våra syskon i resten av världen. Vi får vara glada för att Sverige på något sätt är långt fram och vi kan göra sånt här i Svenska kyrkan, i folkkyrkan, säger Oliver Jähnke.

Men han önskar att arrangörerna visade mer stolthet över att stå bakom Transblessing.

– Vad vi vet är det den enda konferensen av detta slag i världen. Arrangörerna har gett förutsättningar för att skapa något unikt som betyder så mycket för så många.

Pastor från Brasilien talar om läkande

Konferensen innehåller föredrag, paneler, gudstjänster och lovsång. Programmet är uppdelad i blocken Trans och Bibel, Interreligiöst, Andlighet samt Sorg och läkande.

Under det sista blocket är Alexya Salvador huvudtalare. Hon är den första transkvinnan att ordineras till pastor i Brasilien och föreläste även på förra årets konferens.

– Vi blev alla helt golvade av henne. Sorg över att inte ha blivit accepterad eller att livet inte blev som man tänkt är något som många av oss bär på. Det är viktigt att lyfta sorgen, men också vara konstruktiv och visa på en väg vidare. Det tror vi att Alexya kommer vara helt otrolig på, säger Oliver Jähnke.

Transblessning brukar samla runt 40 deltagare, alla transpersoner.

– Många cis-personer, det kan vara folk som jobbar i kyrkan eller forskare som vill vara bättre allierade, anmäler intresse. Men vi har varit noga med att det här ska vara bara för oss. Vi är alltid minoritet var vi än är, så att få gå in i ett rum där det bara är transpersoner, då kan man slappna av på ett sätt som man inte kan i något annat rum, säger Oliver Jähnke. 

Fakta: Transblessing

Är en digital konferens av och med kristna transpersoner, icke-binära och personer som bryter mot könsnormer under 30.

Arrangerades första gången 2021.

2024 hålls konferensen den 12-13 oktober. 

Svenska kyrkan, Svenska kyrkans unga, Sensus och Ekho - Ekumeniska grupperna för kristna hbtq-personer är arrangörer.

Källa: Svenska kyrkan