Om Folk och försvar i Sälen sätter försvarspolitiken i fokus, så är Folk och kultur i Eskilstuna centrum för kulturpolitiken. Under fyra dagar, med start onsdagen den 7 februari, finns politiker som kulturministern Parisa Liljestrand och Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar på plats för att möta företrädare för bland annat museer och scenkonsten.
Svenska kyrkan står bakom tre av Folk och kulturs seminarier.
- Svenska kyrkan är en av de största kulturinstitutionerna i Sverige, och det är viktigt att vi är med i samtalet om kulturpolitiken, säger Marie Starck, som är Svenska kyrkans kultursekreterare på nationell nivå.
Välbesökta seminarier
Hon upplever att Svenska kyrkan är en uppskattad del av Folk och kultur. I kyrkans seminarier kan samtalen fördjupas och röra sig bortom den rena kulturpolitiken.
- Vi märkte förra året att seminarier om demokrati och kultur var välbesökta. Det finns ett stort behov av att diskutera sådana ämnen, säger hon.
Ett av årets seminarier handlar om konstnärlig frihet och religion. Marie Starck möter där prästen och konstnären Kent Wisti och dramatikern America Vera-Zavala i ett samtal om det profana och det heliga.
- Hur mycket konst tål Gud? Hur mycket respekt måste man visa? Svenska kyrkan har inskrivet på nationell nivå att konstnärlig frihet är viktigt, men det finns inga självklara gränser för den. Det är något vi behöver diskutera, säger Marie Starck.
Den samiska konsten ges utrymme
Ett annat seminarium handlar om konst och kulturarv och vem som har rätt att höras i sådana sammanhang. Marie Starck menar att Svenska kyrkan, som en nationell aktör med närvaro i hela landet, har ett stort ansvar för både dagens kultur och morgondagens kulturarv. I det seminariet deltar bland andra curatorerna Maria Ragnestam och Anneli Bäckman som båda är en del av det samiska kulturlivet.
- Det är svårt att komma in i konstlivet om du tillhör en minoritet i Sverige. Svenska kyrkan arbetar nu med den samiska försoningsprocessen och därför känns det naturligt att lyfta den samiska kulturen i samtalet, säger Marie Starck.
Det tredje seminariet handlar om hur den gemensamma sången kan uppmuntras både av kyrkan och av skolan.
- Om inte barn får sjunga berövas de på det mest ursprungliga; sången, den egna rösten och det fantastiska att få sjunga tillsammans. Den gemensamma sången fungerar också som ett kitt i samhället, säger Marie Starck.