Svenska kyrkan till regeringen: Ta hänsyn till asylsökandes religionsfrihet

Migrationsminister Johan Forssell och särskilda utredare Ingela Fridström

Migrationsminister Johan Forssell tog i oktober förra året emot slutbetänkandet Mottagandelagen – en ny lag för ordnat asylmottagande och effektivt återvändande från den särskilda utredaren Ingela Fridström. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Regeringen vill ha en ny lag om mottagandet av asylsökande. Svenska kyrkan välkomnar delar av lagförslaget, men skriver att det också "kan öka misstänkliggörandet av människor som söker asyl". 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Migrationsminister Johan Forssell och särskilda utredare Ingela Fridström

Migrationsminister Johan Forssell tog i oktober förra året emot slutbetänkandet Mottagandelagen – en ny lag för ordnat asylmottagande och effektivt återvändande från den särskilda utredaren Ingela Fridström. Foto: Fredrik Sandberg/TT

– Vi är kritiska till det som begränsar människors rörelsefrihet. Det kan öka misstänkliggörandet av människor som söker asyl och minska deras möjlighet att integreras, säger Karin Sarja, chef för avdelningen för kyrkoliv på kyrkokansliet.

Hon har varit ansvarig för Svenska kyrkans remissvar till regeringen om förslaget till en ny mottagandelag för asylsökande.

Utredningen med lagförslaget överlämnades till regeringen i höstas och lagförslaget är tänkt att ersätta den nuvarande Lagen om mottagande av asylsökande, och flera andra lagar.

Närvarokontroller införs

Förslaget innebär bland annat att asylsökande inte ska få lämna det län där deras asylboende ligger och att de ska delta i närvarokontroller på boendet. Det här menar Svenska kyrkans nationella nivå är en inskränkning av rörelsefriheten som i sin tur påverkar religionsfriheten.

karin sarja

– Alla religiösa samfund finns inte överallt och då bör människor ha rätt att lämna ett geografisk område, särskilt i samband med en religiös högtid, säger Karin Sarja.

– Vi tycker inte heller att man har tittat på barns behov, så vi uppmanar regeringen att låta Barnombudsmannen och Migrationsverket göra en fördjupad barnkonsekvensanalys.

Dagersättningen justeras

Signalerna från församlingsdiakoner, säger Karin Sarja, är att boendena som de asylsökande är skyldiga att bo på upplevs som otrygga. De är inte heller anpassade för barn - där finns inte utrymmen för lek eller läxläsning.

En annan förändring som föreslås är att den fasta dagersättning asylsökande får i dag, ska bytas ut mot en ersättning som beräknas utifrån riksnormen för försörjningsstöd, vilken i sin tur är kopplad till konsumentprisindex. Ett förslag som Svenska kyrkan ställer sig positiv till.

– Vi tycker att själva dagersättningen i grunden är för låg, men det här är i alla fall ett steg i rätt riktning.  

Svenska kyrkan välkomnar också att utredningen tydliggör ansvarsfördelning mellan stat och kommun bland annat vad gäller kostnader för begravning av asylsökande.

Ert remissvar innehåller mycket kritik. Ni är inte oroliga för att det uppfattas som att ni tar politisk ställning?

– Vår linje är att alltid svara på remisser utifrån en kristen linje som värnar varje människas okränkbara värde och där vi alla är skapade till Guds avbild. Vi tar inte ställning till det partipolitiska, utan svarar alltid med detta fokus. Det är vårt uppdrag som kyrka, säger Karin Sarja.

Lagändringarna i utredningen föreslås att träda i kraft den 1 oktober 2026.