Utbildningsinstitutet håller stängt

Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala. Foto: Mikael M Johansson.

Med anledning av regeringens rekommendation upphör från och med onsdag all platsbunden undervisning vid Svenska kyrkans utbildningsinstitut (SKUI).

Även kyrkans folkhögskolor berörs av det nya direktivet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Svenska kyrkans utbildningsinstitut i Uppsala. Foto: Mikael M Johansson.

Under tisdagen gick regeringen ut med rekommendationen att stänga alla gymnasieskolor, högskolor, universitet och yrkeshögskolor i Sverige.

– Efter regerings och Folkhälsmyndighetens presskonferens har jag tagit beslut, i samrådet med kyrkokansliets krisledningsgrupp, att all platsbunden undervisning på Svenska kyrkans utbildningsinstitut (SKUI) upphör från och med onsdag, säger rektor Kenneth Nordgren.

Det betyder att alla schemalagda lektioner och andra samlingar vid utbildningsinstitutet i Uppsala och Lund ställs in. Beslutet gäller från och med onsdag 18 mars, tills att något annat meddelas.

– Vi utgår från de statliga rekommendationerna, som vi haft en konsekvent hållning att ligga nära, säger Kenneth Nordgren.

Undervisningen kommer i stället att ske via SKUI:s digitala läroplattform och studenterna ska få nya, anpassade hemuppgifter.

– Det blir en ansträngning att ställa om. Men det viktiga är att studenternas utbildning inte ställs in.

Kommer ni kunna tillgodose studenternas utbildning digitalt?

– Ja, det är vår arbetshållning, att alla som om nu läser till diakon, präst, församlingspedagog och kyrkomusiker ska kunna genomföra utbildningen, men med ett förändrat undervisningsupplägg.

Även folkhögskolorna berörs. Folkbildningsrådet uppmanar alla folkhögskolor att, i den utsträckning det är möjligt, omgående övergå till distans- och fjärrundervisning.

– Vi har skickat ut information till alla enheter att försöka genomföra allt som går på distans, säger Ulf Karlsson, rektor för Älvsby folkhögskola, som bland annat ger kurser i samarbete med Luleå stift.

– En del utbildningar med många praktiska momentet blir svåra att lösa på distans. Till exempel våra kyrkliga utbildningar som bygger på gruppsamtal.

En annan utmaning för Älvsby folkhögskola är internatet. Det serveras inte längre middag i matsalen, i stället görs matutskick. Men internatet håller öppet. 

– Vi kommer inte skicka ut någon som har det här som sitt hem.