Granskning: Svenska kyrkans ärenden ofta i Arbetsdomstolen

Foto: Lennart Lundberg

I Svenska kyrkan är det troligare att en konflikt mellan anställd och arbetsgivare hamnar i arbetsdomstolen, jämfört med andra arbetsgivare. Tidningen Vision har granskat ärenden i arbetsdomstolen de senaste 15 åren.  

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Fackförbund

Foto: Lennart Lundberg

Nio procent av de ärenden som fackförbundet Vision drivit i domstol berör anställda i Svenska kyrkan, trots att enbart fyra procent av Visions medlemmar arbetar i Svenska kyrkan. Det visar en undersökning som Tidningen Vision har gjort om tvister i arbetsdomstolen de senaste 15 åren. 

Under den tidsperioden har Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation (Skao) och Vision varit motpart i nio tvister.

När en arbetstagare och arbetsgivare hamnar i konflikt är det vanligaste att parterna förlikas innan ärendet kommer upp i arbetsdomstolen. Men så är inte fallet mellan Skao och Vision, där bara tre av nio ärenden avslutats med förlikning. 

I de sex ärenden som har lett till dom har Vision vunnit samtliga. Dessa sex utgör 24 procent av alla domar som Vision varit part i i arbetsdomstolen.

Vanligast att facket vinner tvisten

Enligt Vision har Skao även förlorat fyra av fem ärenden som andra fackförbund drivit i arbetsdomstolen. 

Cecilia Herm har varit förhandlingschef på Skao sedan 2015. Hon menar att Svenska kyrkan inte skiljer sig från andra arbetsgivare. 

– Då handlar det om tre ärenden på sju år och av dessa har arbetsgivaren vunnit ett. En viktig komponent här är att det är arbetstagarsidan som väcker talan i arbetsdomstolen och då är det inte jättekonstigt att arbetsgivaren förlorar oftare än arbetstagaren. Det finns inget dramatiskt i det, säger Cecilia Herm till Tidningen Vision

Sades upp på felaktig grund

En av tvisterna mellan Vision och Skao handlade om en informatör i ett pastorat i Mellansverige som facket menade hade blivit uppsagd på felaktiga grunder, något som Kyrkans Tidning har rapporterat om

Vision yrkade i sin stämningsansökan att pastoratet skulle ge den tidigare medarbetaren 120 000 kronor i skadestånd för uppsägning utan saklig grund, 50 000 kronor i skadestånd för turordningsbrott och ersättning för förlorad inkomst. I mars 2022 dömde arbetsdomstolen pastoratet att betala 180 000 kronor i skadestånd.