Svenska kyrkans budget: Mest diskussion om Act

Act Svenska kyrkan

Ett par av rösterna som hördes under diskussionerna om Act. Foto: Marcus Gustafsson

"Det behövs ett större, långsiktigt stöd till Act Svenska kyrkan."
"Nej, det räcker med insamlade medel, men kyrkostyrelsen ska ge stöd till Act om behov uppstår."  Det var positionerna i debatten om kyrkans budget.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Act Svenska kyrkan

Ett par av rösterna som hördes under diskussionerna om Act. Foto: Marcus Gustafsson

Kyrkans Tidning har tidigare berättat om budgetförslaget som kyrkostyrelsen har lämnat till kyrkomötet. I skrivelsen föreslås, liksom i tidigare budgetskrivelser, att anslagen till Act Svenska kyrkan ska minska över tid. 

2023 föreslås Act Svenska kyrkan få 98 miljoner kronor av Svenska kyrkans nationella nivå. 2024 föreslås budgetstödet bli 43 miljoner kronor, för att 2025 och 2026 ligga på 15 miljoner kronor. Det är genom en förväntad ökning av insamlade medel som Act Svenska kyrkan ska klara den minskande finansieringen från nationell nivå. 

Kyrkostyrelsens budgetskrivelse fick stöd av kyrkomötets ekonomiutskott och utskottet yrkade avslag till en motion från Miljöpartister i Svenska kyrkan (Mpsk) om större budgetram för Act Svenska kyrkan. 

Wanja Lundby-Wedin: "Möjlighet för Act"

Men utskottsledamöter från Vänstern i Svenska kyrkan (Visk), Öppen kyrka - en kyrka för alla (Öka), Frimodig kyrka (FK), Fria liberaler i Svenska kyrkan (Fisk) och MPSK föreslog i en reservation att kyrkostyrelsen ska utreda en långsiktig, stabil finansiering av Act Svenska kyrkan. Kanske genom att bidra med en procentsats av nationell nivås intäkter eller av nationell nivås del av medlemsavgiften.

Wanja Lundby Wedin, Socialdemokraterna (S), kyrkostyrelsens förste vice ordförande, förklarade att den ekonomiska verkligheten dels gör att antalet utredningsuppdrag till kyrkokansliet måste begränsas, dels att alla utgifter måste prioriteras.

- Kyrkostyrelsen ser en stor möjlighet för Act att vara en insamlingsorganisation, att vara ute där människor finns, skapa en lokal organisation med resurser för lokal insamling, sa Wanja Lundby-Wedin.

Anders Lundberg: På längre sikt finns det en osäkerhet

Anders Lundberg (Visk) talade för reservationen. Han sade att Act i dag har god ekonomi, men han betonade Svenska kyrkans ansvar för det internationella arbetet på lång sikt. Lundberg ville därför se en utredning om en långsiktig stabil finansiering av Act och om möjligheten att fastställa att en procentandel av nationell nivås intäkter i stöd.

- På kort sikt ser ekonomin bra ut, på längre sikt finns det en osäkerhet. Därför kan och bör en utredning göras för att tydliggöra vilka ambitioner vi har med Act och vi behöver kommunicera dem. Svenska kyrkan har krävt att biståndets enprocentsmål ska värnas, då vore det konstigt om vi inte har ett sådant mål själva, sa Anders Lundberg.

Wanja Lundby-Wedin svarade att om kyrkostyrelsen ser att det uppstår problem med den långsiktiga strategin för Act så kommer kyrkostyrelsen att komma tillbaka till kyrkomötet med de frågorna.

Biskop Andreas Holmberg yrkade bifall

Lars G Linder (S), ordförande för Act Svenska kyrkan, höll med utskottet och menade att kyrkans trovärdighet i det internationella arbetet inte sitter i procent:

- Ett stärkt internationellt engagemang det är det viktigaste vi kan göra som kyrka. Ett starkt lokalt engagemang är det grundläggande.

Lisa Tegby (Posk) ställde sig också bakom utskottet och betonade att stödet för Act bygger på församlingarnas engagemang. Det gjorde även Anders Åkerlund, Centerpartiet.

Också biskop Andreas Holmberg yrkade bifall till utskott.

- Vi kan få återkomma om långsiktig finansiering om det behövs. Vi är Act Svenska kyrkan, Act är inget särintresse. Act kommer att få fler utsända, det kommer att bidra till ett större engagemang för det internationella arbetet. Församlingar och stift kan ge bidrag, stiftsstyrelsen i Stockholm ger 800 000 kronor till Act, församlingar Stockholm bidrar också.   

SD önskade mer fokus på Sverige

Fredrik Ottesen, Sverigedemokraterna, tyckte att fokus kunde läggas mer på Sverige och mindre på frågor som inte är kopplade till kyrkans grundläggande uppdrag. Vissa lämnar kyrkan för att kyrkan lägger 200 miljoner kronor på klimatet till exempel, menade han.

- Det är inte ekonomiskt försvarbart, ge barn- och ungdomsarbetet pengar i stället. Gud håller världen i sin hand.    

Anne Sörman (Visk) tog avstånd från Ottesens inlägg.

- Jag ser en förskjutning i västvärlden, till en opålitlig inställning till solidaritet och till ett öppet hjärta för invandrare och utsatta, sa hon.  

Beslut om budgeten fattas av kyrkomötet på onsdagen. 

HÄR hittar du fler artiklar om kyrkomötet 2023