Svenska kyrkans unga håller egen hearing med ärkebiskopskandidaterna

Tova Mårtensson vill ta reda på hur ärkebiskopskandidaterna ser på Svenska kyrkans ungas hjärtefrågor. Foto: Svenska kyrkans unga

Den 22 april hålls en stor utfrågning av de fem ärkebiskopskandidaterna i Uppsala. Men det är inte enda gången som kandidaterna ska grillas. Även Svenska kyrkans unga kommer att ordna en hearing.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Tova Mårtensson vill ta reda på hur ärkebiskopskandidaterna ser på Svenska kyrkans ungas hjärtefrågor. Foto: Svenska kyrkans unga

Tova Mårtensson, förbundsordförande i Svenska kyrkans unga, varför gör ni det?

– Vi tycker att det är viktigt att barn och unga får påverka den riktning som svenska kyrkan tar. Speciellt då ungas röster inte får utrymme i kyrkans beslutande organ, då barn och unga inte har rösträtt eller är valbara i dessa organ.

Vilka frågor det rör sig om vill hon hålla hemligt, eftersom utfrågningarna fortfarande pågår. Varje utfrågning kommer att vara på ungefär 20 minuter och göras digitalt via Zoom. Tove Mårtensson ställer själv frågorna.

När alla intervjuer är avklarade kommer allmänheten att kunna se kandidaternas insatser i Svenska kyrkans ungas sociala medier och YouTubekanal. Alla kandidater har inte lyckats hitta en lucka i sitt schema än så ingen tidpunkt är bestämd, men förhoppningen är att allt ska vara färdigt i början av maj.

– Alla kandidater har varit väldigt positiva, säger Tova Mårtensson.

Hur har ni valt ut vilka frågor som ska ställas?

– Det har gjorts ett utskick till alla medlemmar som har fått ställa frågor som de anser viktiga för en ärkebiskop att driva. Vi har fått in jättemånga frågor. Sedan har en projektgrupp valt ut frågorna.

Projektgruppen har som uppgift att sprida kunskap om ärkebiskopsvalet. Svenska kyrkans ungas medlemmar är upp till 30 år gamla. 

Vilka egenskaper vill ni se i en ny ärkebiskop?

– Vi vill att nästa ärkebiskop ska vara en god ambassadör för Svenska kyrkans unga och vilja driva verksamhet tillsammans. Vi är inte två olika organisationer. Vi är en organisation som tillsammans låter personer få komma till tro, och vi är en kyrka tillsammans.

Svenska kyrkans unga tar inte ställning för någon av kandidaterna, men vill uppmuntra de som får rösta i ärkebiskopsvalet att ta kontakt med de unga som finns lokalt för att få med de ungas perspektiv.

Vi vill lyfta fram ungas åsikter och låta deras röster höras så att de ska känna sig mer delaktiga i processen att utse nästa ärkebiskop, då majoriteten av våra medlemmar inte har rösträtt.