Sveriges kristna råd: Extremt svårt att tala i akuta konflikter

Sofia Camnerin, SKR:s generalsekreterare vill inte avbryta kontakterna med den rysk-ortodoxa kyrkan, trots dess överhuvuds - partiark Kirills - ensidiga ställningstagande för president Putin och den ryska invasionen av Ukraina. Foto: Mikael M Johansson, Gavriil Grigorov/AP/TT

Den rysk-ortodoxa kyrkans abortmotstånd drivs av en allt starkare krigsretorik. Sveriges kristna råd, som kyrkan är medlem i, noterar utvecklingen men agerar inte i nuläget.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Sofia Camnerin, SKR:s generalsekreterare vill inte avbryta kontakterna med den rysk-ortodoxa kyrkan, trots dess överhuvuds - partiark Kirills - ensidiga ställningstagande för president Putin och den ryska invasionen av Ukraina. Foto: Mikael M Johansson, Gavriil Grigorov/AP/TT

Den ryskortodoxa kyrkans överhuvud, patriark Kirill, bad i början av november den ryska duman att förbjuda aborter på alla privata kliniker i landet. Patriarken menar att abort är ett sätt att förhindra att Ryssland får tillgång till de soldater som krävs.

Kyrkan: föd många barn

Ryska präster uppmanar kvinnor att föda fler barn för att det inte ska bli så smärtsamt att skicka några av dem till fronten. En stor antiabortorganisation håller varje vecka antiabortgudstjänst tillsammans med ryskortodoxa kyrkan. Vid en av dem ska nyligen en av prästerna ha skyllt krigsmotgångarna i Ukraina på ”alla aborter”.

Det är bara några exempel på hur den ryskortodoxa kyrkans abortmotstånd allt tydligare kopplas till landets krigföring.

Sofia Camnerin, generalsekreterare i Sveriges kristna tåd (SKR), beskriver utvecklingen som ”helt förkastlig”.

Krav på uteslutning

-Ryskortodoxa kyrkan är inte ensam om att vara motståndare till abort, och jag har respekt för tanken att värna livets helgd. Men här gör man tvärtom, vänder värnandet av liv till behovet av att offra liv. All retorik som syftar till att legitimera krig är omöjlig, en kyrka ska aldrig legitimera ett angreppskrig.

Redan vid krigets start väcktes frågor om den ryskortodoxa medlemskap i SKR. Likaså i Kyrkornas världsråd, där Sofia Camnerin fram till i fjol satt i centralkommittén och där många har talat för en uteslutning.

SKR:s hållning har varit att ligga lågt.

Måste finnas plats

- Det måste finnas någon plats där man kan lösa konflikter utan att kasta ut varandra. Därmed inte sagt att man inte kan markera när man anser att en kyrka agerar helt fel. Vi har noterat utvecklingen men ännu inte dragit några slutsatser om huruvida vi ska agera eller inte, säger Sofia Camnerin.

Hon beskriver den ryskortodoxa kyrkans medlemskap i SKR som ”icke-aktivt” och betonar att kyrkan inte är representerad i styrelsen. Den företräder ett litet antal medlemmar i Sverige. Nyligen bytte församlingen också kyrkoherde. Sofia Camnerin säger sig gärna vilja ha ett möte med den nye representanten.

Till bilden hör också en ny kyrkobildning inom den ortodoxa kyrkofamiljen, där de två ukrainska ortodoxa kyrkorna - varav en brutit med Moskvapatriarkatet - nu också finns i Sverige och har viss kontakt med SKR.

"Allt har ställts på sin spets"

I våras gav Sofia Camnerin ut ”Stå ut med de andra”, en bok om religionsdialog. Den landade mitt i det pågående kriget i Ukraina. Till det har nu lagts det blodiga våldet i Gaza och Israel.

- Allt jag skrivit har ställts på sin spets, konflikten har sköljt rakt in i de interreligiösa samtalen. Det har blivit extremt tydligt hur svårt det är att prata när en konflikt är akut. Att formulera sig när kidnappningar just har skett och allt är ett kaos har visat sig vara omöjligt.

Hon säger att hon själv brottats med frågan.

Stå kvar

- Är det alltid tid att tala? Dialogen har inte brutit samman, SKR har initierat en del saker, vi formulerar böner och styrelsemötena i Sveriges interreligiösa råd har trots allt genomförts. Men det har varit nyttigt för mig att påminnas om hur akut kris kan kräva nya strategier. Vi har bestämt att vi ska fokusera helt på nuet, i det arbete som det innebär att bara stå kvar hos varandra.