Lyckta dörrar på katolska kyrkans synod 

Biskopar är i majoritet på katolska kyrkans synod i Rom, men för första gången deltar även lekmän, både män och kvinnor. Påve Franciskus sitter också med under några av synodens samtal, på bilden längst till höger. Foto: Gregorio Borgia/TT

Katolska kyrkans synod om synodalitet närmar sig slutet. Prästvigning för kvinnor är en av synodens samtalsämnen, men några större förändringar i katolska kyrkans strukturer väntas inte. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Biskopar är i majoritet på katolska kyrkans synod i Rom, men för första gången deltar även lekmän, både män och kvinnor. Påve Franciskus sitter också med under några av synodens samtal, på bilden längst till höger. Foto: Gregorio Borgia/TT

I Rom närmar sig den synod som pågått sedan början av oktober sitt slut. Det är påve Franciskus som har bjudit in till synoden, som har temat “synodalitet”. 

Ordet synodal kommer från grekiskan och betyder att gå tillsammans. Påven vill utforska hur katolska kyrkan kan bli bättre på att lyssna och samarbeta inom kyrkan. Därför inledde han en synodal process 2021. Under processen har katoliker från kyrkans alla nivåer bjudits in för att diskutera temat. 

Synoden i Rom samlar delegater från hela världen och för första gången har inte enbart biskopar rösträtt. I år är även ett antal lekmän, både män och kvinnor, utsedda till delegater. Av de drygt 450 deltagarna utgör dock biskoparna en majoritet. 

Inte beslutsfattande

Synoden är inte beslutsfattande, utan främst en mötesplats för samtal, men vad deltagarna faktiskt pratar om är svårt att veta. Charlotta Smeds, redaktionschef på Vatican News, berättar att det hålls presskonferenser några gånger under veckan, men annars är det stängda dörrar. 

– De har bett journalisterna att ge deltagarna i synoden en månad då de verkligen bara koncentrerar sig på att mötas och prata och lyssna på varandra, säger hon. 

Prästvigning för kvinnor och bemötande av hbtq-personer är frågor som har lyfts som viktiga att diskutera av katolska kyrkan i nordeuropeiska länder. Andra centrala samtalsämnen under synoden är fred, interreligiös dialog, miljö och migranter. 

Påven har sista ordet

Lördagen den 28 oktober presenteras dokumentet Brev till Guds folk, där synoden sammanfattas. 

– Man presenterar det för påven och sedan är det påven som har sista ordet. Om han ser behov av att ändra på saker gör han det utifrån de råd han får, säger Charlotta Smeds. 

Men några stora förändringar från påvens håll tror Charlotta Smeds inte är att vänta den närmsta tiden. Den synodala processen kommer att pågå i ytterligare ett år innan den avslutas i oktober 2024.  

– Det man kan förvänta sig är djupare insikter och att samtalet är igång. Vi är fortfarande inte riktigt framme på den här vandringen. 

Fakta: Synoden

En biskopssynod är ett ­biskopsmöte och har funnits i olika former sedan kyrkans begynnelse.

2023 års synod pågår 4-29 oktober i Rom. Inte bara biskopar är inbjudna, utan även lekmän, både män och kvinnor. 

Nytt med den synodala processen, som pågår 2021–2024, är att den inkluderar samtal med alla instanser i katolska kyrkan.