Endast två motioner får grönt ljus när kyrkomötets utskott sagt sitt. Utskotten hade sina överläggningar under kyrkomötets första session i början av oktober.
Den ena motionen som fick bifall är skriven av två socialdemokrater och handlar om att stärka det nationella arbetet för religionsfrihet och främja framväxten av fler interreligiösa råd och mötesplatser.
Den andra motionen är skriven av ledamöter från Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan och föreslår ett tillägg till kyrkostyrelsens skrivelse om det tematiska kyrkomötet som handlar om vikten av möjlighet till utbildning och folkbildning.
Inte nöjt med tematisk skrivelse
Det är samhälls- och kulturutskottet som behandlat skrivelsen om årets tema Kyrkan i det offentliga rummet. I skrivelsen har kyrkostyrelsen föreslagit ett uttalande som beskriver Svenska kyrkans roll och deltagande i det offentliga rummet.
Samhälls- och kulturutskottet vill att kyrkomötet avslår kyrkostyrelsens skrivelse och i stället bifaller ett reviderat förslag till beslut från utskottet.
Bland annat vill utskottet att när Svenska kyrkans närvaro i det offentliga rummet beskrivs som en del av kyrkans mission, ska också följande mening läggas till: “Kyrkans närvaro i det offentliga rummet syftar till att människor ska komma till tro på Kristus och leva i tro, en kristen gemenskap skapas och fördjupas, Guds rike utbredas och skapelsen återupprättas.”
Ändrar från tre till två procent
Ett annat förslag från kyrkostyrelsen som fått underkänt av utskotten är att vid kyrkoval införa en spärr till kyrkomötet på tre procent. Organisationsutskottet föreslår i stället en spärr på två procent.
Samtliga ledamöter i utskottet från Socialdemokraterna och Centerpartiet har reserverat sig mot beslutet och önskar en spärr på tre procent. Också ledamöter från Sverigedemokraterna och Fria liberaler i Svenska kyrkan har reserverat sig mot utskottets förslag, de till förmån för ingen spärr.
De fyra nomineringsgrupperna som inte går på utskottets linje har tillsammans 123 av 251 ledamöter i kyrkomötet, så här kan debatt väntas när kyrkomötet möts igen i november. Också i frågan om nya regler kring distributionen av valsedlar var organisationsutskottet splittrat.
Föreslår teologisk bearbetning av polyamori
Andra motioner som delat utskotten handlar till exempel om riktlinjer för församlingsdiakoni, nationellt stöd till Ung resurs och stöd till församlingar för finansiering av kyrknätet.
Organisationsutskottets beslut att avslå en motion om att pengar från återvinning av metaller vid kremering ska gå till smyckandet av kyrkogårdar i stället för till allmänna arvsfonden, som de går till i dag, har också samlat reservationer från personer från flera nomineringsgrupper.
Åtta motioner som fått avslag i utskotten har inspirerat utskotten att skriva egna förslag till beslut. Bland dessa finns att utreda ett utökat stöd till Evangeliska fosterlandsstiftelsen - EFS, som tidigare i år förlorade sitt statsbidrag, och att göra en teologisk bearbetning av polyamori.
Det föreslås också att kyrkostyrelsen ska hitta ett lämpligt sätt att uppmärksamma 500 årsjubileet för den första svenska översättningen av Nya testamentet som kom1526, och att arbeta fram riktlinjer för begravningar av icke-tillhöriga.