– Att höja nivån i landet är nytt, men att domkyrkan har en förhöjd säkerhet är inget nytt i sig. Vi ser över rutinerna ytterligare och följer de rekommendationer och rutiner som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har för trossamfund, säger Ulrika Nordström, kommunikationschef i Svenska kyrkan i Uppsala.
På torsdagen höjde Säpo terrorhotnivån i Sverige från nivå 3 till 4. I Uppsala domkyrka har arbetet med förhöjd säkerhet pågått sedan många år och ännu har inga nya rutiner satts.
Utvecklar säkerheten
– Uppsala domkyrka utgör en rikshelgedom så vi har en hög säkerhetsnivå redan.
I våras greps två bröder i Tyskland som misstänktes ha planer att angripa en kyrka i Sverige.
Hur förhåller ni er till det?
– Vi har inte fått någon information från Säkerhetspolisen eller annan myndighet att det skulle gälla just Svenska kyrkan eller Uppsala domkyrka, det kan röra sig om vilket trossamfund eller kyrka som helst. Vi förbereder oss på samma sätt som säkert många andra samfund och organisationer gör och fortsätter att och kontinuerligt arbeta med och utveckla säkerheten i och runt våra kyrkor i Uppsala pastorat.
"Tar situationen på största allvar"
Igår sa Svenska kyrkans operativa säkerhetschef till Kyrkans Tidning att han hoppas hela Svenska kyrkan tar situationen på allvar.
– Det gör vi. Vi tar situationen på största allvar.
Samtidigt är det extra viktigt att ha kyrkan öppen när många kan känna rädsla. Ulrika Nordström säger att kyrkan också i den aspekten lyssnar på polisens råd.
– Polisen har sagt att vi ska fortsätta leva som vanligt och delta i evenemang och aktiviteter. Vi delar den uppfattningen, säger Ulrika Nordström.
"Bra beredskap i Göteborgs domkyrka"
Stefan Hiller, domprost i Göteborg, säger till Kyrkans Tidning att de anställda följer de riktlinjer som finns för dessa situationer. Det handlar bland annat om att vara särskilt
uppmärksam på om något avviker från det normala.
– Vi är en öppen domkyrka, och här rör sig ständigt mycket folk. Så vi har en bra beredskap om något skulle hända, och vi har löpande kontakt med polis och väktare, säger han.
Även i andra sammanhang och verksamheter i pastoratet så krävs vaksamhet och uppmärksamhet, menar han.
Planerar noga och gör riskbedömningar
– Men vi ska heller inte vara skrämda, utan våga vara kyrka. Det är viktigt i svåra tider. Under pandemin så planerade vi noggrant och gjorde riskbedömningar så att församlingen kunde samlas och vi kunde ha bra verksamheter. Det ska vi göra nu också, säger han.
Han har inte fått signaler om att människor inte längre skulle våga besöka gudstjänster eller konserter.
– Men det klart att det finns en oro som vi måste leva med, säger han.
"Kontakta polisen"
I Göteborg stift har biskop Susanne Rappmann skickat ut ett brev till stiftets kyrkoherdar. Hon uppmanar där kyrkoherdarna att bedriva verksamheten som vanligt, om inte polis eller myndigheter kommer med andra råd. Hon skriver också att det är viktigt att informera ideella medarbetare om läget, och att man hellre ska kontakta polisen en gång för mycket än en gång för litet.