Testet som prövar om du är kristen

Micael Grenholm har skapat ett internettest för att lyfta frågan om konvertiternas asylprocess. Foto: Johanna Norin

Är jag kristen enligt Migrationsverket? Genom ett test på internet vill pastor Micael Grenholm lyfta frågan om konvertiters asylprocess.

För att uppmärksamma hur Migrationsverket hanterar kristna konvertiters asylansökningar har Micael Grenholm tillsammans med Sofia Gabrielsson och Andreas Lundström tagit fram internettestet: Är jag kristen enligt Migrationsverket?

Genom att ta testet kan vem som helst svara på olika kunskapsfrågor om kristendom, frågor som asylsökande konvertiter fått av Migrationsverket.

– Vi vill uppmärksamma vilka dåliga frågor som Migrationsverket använder sig av. Det var min kompis Sofia Gabrielsson som kläckte idén om att göra ett test av frågorna. Vi satte 60 procent rätt som gränsen för godkänt. Det är jättefå som fått det, vilket visar tydligt hur dåliga och svåra Migrationsverkets frågor är, säger Micael Grenholm.

Frågorna i testet är hämtade från avslöjandet om Migrationsverkets kristendomsförhör som SVT gjorde i maj 2017, från Jakob Svenssons universitetsstudie om konvertiters asylprocess och från de uppgifter som advokat Ruth Nordström lämnat till Världen idag.

Den som tar testet får svara på frågor så som: ”Räkna upp tio Guds bud”, ”vad är förbjudet enligt kristendomen” och ”vad är skillnaden mellan den protestantiska och ortodoxa kyrkan?”.

– Det är jättesvårt för oss, det är jättesvårt för de som gör testet men allra svårast är det för de konvertiter vars liv och säkerhet hänger på att de klarar av att besvara de här frågorna, säger Micael Grenholm.

För att utforma testet har Micael Grenholm själv varit tvungen att fundera mycket över vad Migrationsverket skulle kunna räkna som rätta svar på frågorna.

– Det har varit en riktig utmaning. Flera av frågorna kräver mycket text. Andreas som har programmerat har lagt in vissa ord som räknas som rätta svar och vi har försökt att vara schysta. Det enklaste hade varit att istället välja olika svarsalternativ, men vi ville att de som gör testet ska hamna i samma situation som den konvertiterna ställs inför.

Testet har fått stor spridning sedan det lanserades igår. På bara ett dygn hade 20 000 personer varit inne och fyllt i testet, men bara ett fåtal hade klarat godkäntgränsen. Medelvärdet av antal rätta svar var efter ett dygn mellan 20 till 30 procent, berättar Michel Grenholm.

Innan testet lanserades prövades det på en kontrollgrupp där pastorer, präster och teologer ingick. Av dem var det ingen som lyckades få mer än 70 procent rätt. 

Taggar:

Asylsökande

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.