Tillbaka i kyrkan: Nystart för öppna gudstjänster i Göteborg

Handspriten framme i kyrkorummet. Foto:Tomas Ohlsson

Sedan början av april har kyrkorna i Göteborg varit stängda.

Nu börjar flera av dem öppna upp för gudstjänster igen – under mycket ordnade former helt enligt Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Handspriten framme i kyrkorummet. Foto:Tomas Ohlsson

I Örgryte pastorat finns fem kyrkor, varav fyra nu öppnats eller ska öppnas inom kort. Det är bara Örgryte gamla kyrka som håller stängt. Den är så liten att rekommenderade avstånd inte kan hållas. Men i den stora Sankt Pauli kyrka vid Redbergsplatsen är det gott om plats. En söndag innan coronan slog till brukade upp till 250 personer samlas till gudstjänst. I dag är det högsta tillåtna besöksantalet 50.

– Det är skönt att få komma tillbaka till kyrkan. Jag har saknat gudstjänstgemenskapen, att få vara i min församling. Det är särskilt viktigt i svåra tider, säger Johanna Ingvarsson.

När Kyrkans Tidning besöker Sankt Pauli kyrka hålls den tredje gudstjänsten denna söndag, förutom morgonens familjemässa i församlingshemmet. Det är 47 personer samlade och medelåldern är påfallande låg. De som är över 70 år har rekommenderats att stanna hemma och lyssna till webbsändningen.

– Vi har märkt att det är många som finns med den vägen. Enligt statistiken har det varit fler än 800 vissa söndagar, säger prästen Björn Nilsson.

Det känns närmast ödsligt i bänkarna när det är så få gudstjänstfirare, men det är definitivt ett steg på vägen. Björn Nilsson, präst

Han är tacksam över att kyrkan nu öppnats för gudstjänst igen. Samtidigt är det med dubbla känslor, säger han.

– Det känns närmast ödsligt i bänkarna när det är så få gudstjänstfirare, men det är definitivt ett steg på vägen. Många har saknat att se varandra och att få växla några ord på kyrkbacken. Nu ser vi fram mot att restriktionerna ska kunna slopas helt.

Men just nu planerar man för två scenarier i Sankt Pauli församling: att Folkhälsomyndighetens rekommendationer kommer att gälla även under hösten, eller att allt återgår till det normala. Ingen vet, men alla ber och hoppas, säger Björn Nilsson.

Det sprider sig en svag doft av handsprit i kyrkorummet denna kväll. För att skapa säkert avstånd har lappar placerats ut i kyrkbänkarna med texten ”Här går det bra att sitta”.

" Jag har saknat gudstjänstgemenskapen, att få vara i min församling. Det är särskilt viktigt i svåra tider", säger Johanna Ingvarsson. . Som alla andra nattvardsgäster tvättar hon händerna med handsprit innan hon går fram. Foto: Tomas Ohlsson
Handspriten framme i kyrkorummet. Foto:Tomas Ohlsson

När det är dags för att ta nattvarden ser kyrkvärdarna till att det bildas en kö med två meters avstånd. Även vid altaret finns en station för handsprit. Björn Nilsson doppar oblaten i vinet och ger till mottagaren som tar emot i nypan med ett pincettgrepp. Den som befinner sig i riskgrupp kan be prästen dela nattvarden i hemmet eller vid ett enskilt besök i kyrkan.

Sankt Pauli var först av kyrkorna i Örgryte pastorat att öppna upp kyrkan men övriga kyrkor i pastoratet – Örgryte nya kyrka, Skår, Härlanda och Björkekärr – öppnar inom kort samtidigt som gudstjänsterna fortsätter att sändas digitalt, berättar kyrkoherde Martin Lindh.

– Det är flera kyrkor i Göteborg som nu börjar planera för att öppna upp igen före midsommar. Som församling kan vi inte ha stängt för människor över tid. Det är inte realistiskt, men vi måste hitta former för hur gudstjänsten kan genomföras på ett tryggt sätt, säger han.

– Givetvis kommer vi att fortsätta följa alla regler om distansering och rekommendationer om antalet besökare. Vi ser nu att det är möjligt, även om det blir en annan gudstjänst än den vi är vana vid.

Den digitala gudstjänsten kan aldrig ersätta, bara bli ett komplement till den fysiska gudstjänsten, säger Martin Lindh. Ur ett folkhälsoperspektiv är det viktigt att kunna mötas. Det finns många goda effekter av att få träffas.

– Gudstjänsten ligger i kyrkans dna. I de här svåra tiderna måste människor få hjälp att bevara sin tro. När människor är i existentiell kris så är det kyrkans uppgift att finnas där både för samtal och för att erbjuda gudstjänst.

Fakta: Öppnandet i Örgryte

Den 7 maj beslutade Örgryte enligt sin hemsida om "en försiktig öppning" av gudstjänster med möjlighet att delta fysiskt.

Olika församlingar i pastoratet gör på olika sätt, men öppna gudstjänster ska vara i gång senast i pingsthelgen. Digitala sändningar fortsätter.

Folkhälsomyndighetens anvisningar gäller fullt ut.