Tisdagens debatter

Här samlar vi några av tisdagskvällens debatter under kyrkomötet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Undervisning i utsatta områden

Förslaget om undervisningsinsatser i utsatta områden väckte en debatt om begreppet ”utsatta områden”. Utskottet yrkade på avslag.

Mikael Eskilandersson (SD) talade för sin motion om att kyrkostyrelsen ska initiera ett projekt för att utöka kristen undervisning i utsatta områden.

– Frågan förtjänas att lyftas av oss. Varför ska vi satsa på flygplatskyrkan men inte på utsatta områden, sa han.

Mikael Eskilandersson sa att det är effektivt att använda begreppet ”utsatta områden” eftersom polisen talar om särskilt utsatta områden och har en tydlig lista som det går att använda sig av.

Flera ledamöter gick upp för att stödja samhälls- och kulturutskottets förslag att avslå motionen, med motiveringen att undervisning ska ske och samtal om mission ska föras inom hela Svenska kyrkan. Flera talare motsatte sig även benämningen ”utsatta områden”.

–  Jag vänder mig kraftfullt emot att vi som Svenska kyrkan ska använda en sådan terminologi. Jag har själv jobbat i sådana områden. Det de kallar hem kallar andra utsatta områden eller ett riskområden, sa biskop Andreas Holmberg.

 

 

Digitalt lärande

Flera ledamöter var uppe i talarstolen och argumenterade för de tre motioner som lagts fram om digitalt lärande. Utskottet yrkade på avslag.

Samhälls- och kulturutskottet vill att de tre motionerna avslås, med motiveringen att mycket av det som efterfrågas redan arbetas med inom ramen för programmet för lärande och undervisning.

Mest tid gick åt till att debattera motion nummer 41 som kritiserar informationen om kristen tro på Svenska kyrkans webbplats.

– Utskottets instämmer i en del av motionärernas uppfattning men tycker inte att det ska tillsättas en ytterligare grupp, för det finns en grupp redan, sa Carl Johan Karlsson (S).

– Det oroar mig att det redan finns en grupp. Det oroar mig eftersom att resultatet är så dåligt.

– Texterna hittills är inte folkliga och enkla, de är banala och triviala, sa Berth Löndahl (FK).

Utskottets ordförande Anton Härder (S) gick upp och påpekade att utskottet i sitt betänkande skickat med en formulering om att gruppen som arbetar med detta bör ha bred kompetens och att flera åldrar ska vara representerade.

– Det kommer att vara en mer nyanserad och djupare bredd på de sidorna. Och även på de andra sidorna, sa han.  

Studera naturens rättigheter

Utskottet vill att kyrkomötet antar motionen om att studera klimatfrågan och naturens rättigheter. Men flera ledamöter gick upp och yrkade på avslag.

Förvaltarskapsutskottet stödjer att ett särskilt fokus inom programmet för lärande och undervisning läggs vid att studera klimatfrågor och naturens rättigheter med utgångspunkt i urfolkens deklaration om moder jords och naturens rättigheter, påven Franciskus encyklika om jorden som vårt gemensamma hem och biskoparnas klimatbrev.

Flera representanter för Sverigedemokraterna yrkade på avslag.

– Vi ska inte säga att en del är viktigare än någon annan, sa Julia Kronlid (SD).

Fredrik Sidenvall (FK) och Maria Brolinson (POSK) ville också se avslag. De luftade en oro över vilka konsekvenser det skulle kunna få om det blev så att kyrkan erkänner naturen rättigheter i juridisk bemärkelse.

– Naturens framtid måste vara grundad i mänskligt ansvar, sa Fredrik Sidenvall, i ett replikskifte med biskop Mikael Mogren, som svarade:

– Den här frågan är att ge rättigheter till naturen, för människan. Här är det så att ett brott mot naturen blir människans ansvar.