UPPDATERAD.
Ett antal kyrkoherdar har passerat genom den konfliktfyllda församlingen på det skånska näset de senaste tio åren.
När den nuvarande, Maggie Signäs, meddelade att hon inte kunde vara kvar som kyrkoherde gjorde biskop Johan Tyrberg något så ovanligt som en specialvisitation vilket ledde fram till att Lunds stiftsstyrelse nu utreder möjligheten att slå samman församlingen med Höllvikens församling. I mars ska ett beslut i frågan komma.
Nu har församlingens kyrkoråd headhuntat Jerker Schmidt till tjänsten, som ska löpa under hela 2022.
– Kyrkorådet kontaktade mig. De har väl hört talas om mig på något sätt, och det passade ganska bra för mig just nu, säger han.
Jerker Schmidt är uppvuxen i Karlskrona och prästvigdes 2003.
Som militärpräst har han varit stationerad i krigshärdar som Kosovo och Afghanistan, och nu senast i Mali 2019. De senaste åren har han tillbringat som garnisonspräst i Göteborg. Han har även suttit tre perioder i kyrkomötet för Borgerligt Alternativ. Och han är inte okunnig om att det är en ovanlig församling han hamnar i.
Samverkan och samtal ska bli strategin för att hålla ihop den och han vill i första hand fokusera på att upprätthålla den vardagliga verksamheten.
– Min ambition är inte att lösa alla konflikter, utan att ha en fungerande verksamhet, en god arbetsmiljö och att det ska skapas goda relationer för att lyssna, samtala och att hitta lösningar, säger Jerker Schmidt och fortsätter:
– Jag har pratat med min företrädare. Vi kommer att ha en fortlöpande dialog.
Försvarsmakten har tränat honom i att verka i en miljö med komplicerade situationer, ständigt ny information och mycket osäkerhet.
Jerker Schmidt tillträder den nya tjänsten den 17 januari. Då kommer företrädaren Maggie Signäs att flytta till en tjänst i Höllvikens församling. Frågan är om Skanör-Falsterbo också ska vandra den vägen.
Jerker Schmidt säger sig vara beredd för båda utfallen av stiftsstyrelsens beslut.
– Jag trivs ganska bra med komplexa och utmanande uppgifter. Det handlar om att göra det bästa utifrån den situationen som är. Samtidigt måste det vanliga, allt det goda som görs, också lyftas. Det är en viktig uppgift. Problem är till för att lösa, säger han.