Svarttjärade kyrktak och fasader, det hör inte till vanligheterna i dag. Trots att det är den ytbehandling som träkyrkor mår allra bäst av har hela 1900-talet i stället präglats av färgmålade kyrkor och snabba lösningar med sprejtjära. Men den trenden har börjat vända. Kunskap som fallit i glömska har rotats fram och börjat experimenteras med.
– När jag för 15 år sedan började intressera mig för hur man tjärar kyrktak tyckte jag det var konstigt att tjäran inte satt kvar längre än några månader. Det tunna blasket sprejades på taken och försvann. Jag tänkte att det måste vara oerhörda summor för kyrkorna att bekosta behandling som inte tillför någonting, säger byggnadsvårdaren Daniel Eriksson.
Kyrktak blir sämre
Han jobbar som trähantverkare och har krupit mycket på kyrkvindar för att se hur timret och takspånet ser ut. I jämförelse med äldre tider märker han en stor skillnad på hur taken har försämras sedan 1950-talet, trots att virket med rätt underhåll skulle kunna ha lång levnadstid kvar.
Det väckte intresset för att undersöka hur en tjära från före 1900-talet kan bevara kyrkor bättre.
Efter många timmar av receptframställning, bränning av tjära, tester på geografiskt olika platser i landet och på tak i olika väderstreck, har Daniel Eriksson och kollegan Fredrik Lindberg börjat bygga upp en kunskapsbank om den gamla tekniken.
– Det optimala är att tjära på hösten. Då är temperaturen på underlaget bra efter sommaren och tjäran rinner mindre. Varm tjära på kallt underlag fastnar och ”hugger”, men när solen kommer fram börjar den röra på sig, berättar Fredrik Lindberg.