Tomas Andersson Wij skriver 2025 års fastebok

 Tomas Andersson Wij

Sångaren och låtskrivaren Tomas Andersson Wij skriver Ärkebiskopens fastebok 2025. Foto: Dennis Wernersson.

UPPDATERAD. Sångaren och låtskrivaren Tomas Andersson Wij är den som kommer författa 2025 års upplaga av Ärkebiskopens fastebok.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Ärkebiskop Fasta
 Tomas Andersson Wij

Sångaren och låtskrivaren Tomas Andersson Wij skriver Ärkebiskopens fastebok 2025. Foto: Dennis Wernersson.

Det blir sångaren och låtskrivaren Tomas Andersson Wij som skriver 2025 års upplaga av Ärkebiskopens fastebok.

– Att jag skulle ha skrivit en sån här bok, med mina funderingar om kristen tro, och gått med den till ett förlag, fanns inte på kartan. Så pretentiös är inte ens jag. När det kom som en förfrågan från ärkebiskopen blev det så otroligt mycket lättare. Det ena kapitlet gav det andra och jag upplevde det som väldigt lustfyllt att skriva, säger Tomas Andersson Wij. 

Svårfångad bok

I boken blandar författaren essäer med fragment, poesi och berättelser. Han beskriver den som svårfångad och flytande, men med vissa genomgående teman. 

– Ett spår i boken är den moderna människans vägar till Gud. Jag ser att vår tids politiska depression löper parallellt med ett nyväckt intresse för det dionysiska, för inre resor. 

Bland annat berättar Tomas Andersson Wij historien om när han på 90-talet var med och startade Allhelgonamässan i Katarina församling, Stockholms stift. Något som han beskriver som en väckelse i Svenska kyrkan.   

– Sen handlar det mycket om språket och min egen brottning med det. Gud låter sig inte fångas i språket, ändå behöver vi språket. Det är det moment-22 vi lever i.

Reflekterar kring kristen tro

Tomas Andersson Wijs öppnar fasteboken med orden: 

“Fastan handlar om att avstå.
Det har jag aldrig varit bra på.
Mat, dryck, flärd och utsvävningar.
Arga mejl till rockrecensenter.
Allt har jag unnat mig.”

– Jag har använt fastan som en utgångspunkt för olika funderingar kring den kristendom jag vuxit upp med. Jag börjar i att  "avstå" kontra "ge sig hän" och spänningen som finns mellan det. Framförallt har jag utgått från att fasteperioden är en tid för eftertanke och reflektion, säger Tomas Andersson Wij. 

Djupt personlig bok

Han beskriver boken som djupt personligt. 

– Jag är inte teolog och det är inte därför jag har fått uppdraget. Jag tror att de har frågat mig för att de vill att jag ska vara personlig.  

I ett pressmeddelande säger ärkebiskop Martin Modéus att han är glad över att få presentera författaren till fasteboken. 

– Tomas Andersson Wij är en utomordentligt begåvad författare som berör genom sitt sätt att berätta. Jag är övertygad om att hans bok kommer att bli till glädje för många, säger han i pressmeddelandet. 

Pengar skänks till Act

Boken kommer ut i januari och blir den 13:e fristående boken i serien Ärkebiskopens fastebok. För varje sålt exemplar går tio kronor till Act Svenska kyrkan. 2024 års fastebok skrevs av Maria Küchen. Då var temat livets vatten.

Under bokmässan i Göteborg möts Martin Modéus och Tomas Andersson Wij för att samtala om fasteboken. Det blir två samtal den 26 september, dels på Se människan-scenen, dels i Göteborgs domkyrka.