Torvbrytningen i Bottnaryd i Småland har pågått sedan 40-talet. Företaget Jiffy Unitorv, som bryter torven, har nyligen ansökt om ett förnyat tillstånd hos Länsstyrelsen, eftersom det tidigare tillståndet på femton år löpt ut.
Intressegruppen menar att torvbrytningen påverkat miljön negativt och gjort sjöarna bruna. De har samlat in drygt 200 namnunderskrifter och vill se en oberoende utredning av brytningens miljökonsekvenser.
Vi vill ha stopp för torvbrytningen. Vi tycker att det är tillräckligt skövlat som det är. Vi är utarmade. De har tagit grusåsar förut och nu har de tagit torv. De suger ut oss och vi är också kyrkans folk, säger Lena Sterner som är drivande i intressegruppen.
Skara stift som äger marken vill förlänga sitt arrendeavtal med företaget och i förra veckan höll stiftet i ett informationsmöte med anledningen av kritiken, men intressegruppen är inte nöjd med svaren.
– Det är en etisk fråga också. De pratar om pengar, att de ska ha in pengar för att sköta förkunnelsen, men vi ser det som ett naturområde. Skogen brukar de alldeles utmärkt, men grustag och torvmossar kallar de också för att de brukar, men vi kallar det för att de förbrukar, säger Lena Sterner.
Skara stifts egendomschef Gert Adolfson säger att stiftet tagit del av vattenprover som företaget beställt och som inte visat att naturen påverkats på ett sätt som gör att torvbrytningen inte kan fortsätta.
– Bottnaryd ligger i ett skogslandskap, sjöar i ett skogslandskap är inte klarvattenssjöar. Prästlönetillgångarna i Skara stift kommer att fortsätta brukas enligt egendomsnämndens strategiska plan. Vi har grus-, berg- och torvtäkter vi brukar, men vi tar inga nya täkter.
Stiftet siktar på att förlänga arrendeavtalet så att torven kan fortsätta utvinnas i tio år till, om Länsstyrelsen ger sitt godkännande.
– Vi förlitar oss på att Länsstyrelsen gör rätt bedömning. Det är inte en nyetablerad torvtäkt och enligt den efterbehandlingsplan som finns kommer det efter fortsatt brytning bli en bättre våtmark med rikare fågelliv då ytorna med öppet vatten blir något större säger Gert Adolfson.