Skolavslutningar i kyrkan lever vidare trots kritik och pandemi

Skolavslutning i Boo kyrka 2008. Foto: Mikael M Johansson

I fyra av fem församlingar och pastorat kommer det att hållas skolavslutningar i år. Debatten kring skolavslutningens vara och icke-vara har ebbat ut och i dag tror de flesta att skolavslutningarna är kvar om fem år, visar Kyrkans Tidnings enkät.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Sekularisering

Skolavslutning i Boo kyrka 2008. Foto: Mikael M Johansson

Drygt 80 procent av de ekonomiska enheterna i Svenska kyrkan kommer att ha minst en skolavslutning i någon av sina kyrkor i år. Detta enligt svaren på en enkät som Kyrkans Tidning har skickat ut till alla ekonomiska enheter i kyrkan.

När samma fråga ställdes år 2011, till de ekonomiska enheter som fanns då, svarade nästan 90 procent att de hade skol­avslutningar i sina kyrkor. Andelen pastorat som inte har skolavslutningar har minskat med omkring 10 procentenheter, men antalet skolavslutningar kan ha minskat mer.

Pandemin har påverkat

Pandemin har haft viss påverkan på skolavslutningarna. 14 procent av församlingarna och pastoraten svarar att skolavslutingarna 2022 har blivit färre efter pandemin, men 8 procent säger att de i år kommer ha fler avslutningar än de hade före pandemin.

Där skolavslutningarna blivit fler beror det till exempel för att skolorna vill sitta mer utspridd och därför har fler sittningar. För andra har effekten blivit motsatt då skolorna nu hittat egna former för skolavslutningar som de trivs med och inte återvänder till kyrkan. För en stark majoritet är dock antalet skolavslutningar oförändrade sedan före pandemin.

Man betraktar, tyvärr, allt oftare praktiserad religion i skolan som farligt ogräs som gäller att bekämpa så fort som möjligt för det förstör för barnens sekulära uppväxt. Viktor Aldrin, ­forskare

De flesta församlingarna som har skolavslutningar har dem för grundskolor. Skolavslutningar för för- och gymnasieskolor är mindre vanligt.

De församlingar och pastorat som svarar att de inte har några skolavslutningar anger ofta praktiska skäl till detta. Det kan vara att kyrkan är för liten för att alla ska få plats eller att kyrkan och skolan ligger långt ifrån varandra. Skolledningens attityd är en annan viktigt faktor. Flera församlingar berättar att när skolan har bytt rektor så har skolavslutningar flyttats från kyrkorna.

Inte en självklar tradition

Att skolavslutningar skulle vara en självklar tradition överallt är en missvisande bild, menar Viktor Aldrin, forskare vid Högskolan i Borås och författaren till bok­en Skolavslutningar i kyrkan och spelet om religion i svensk skola.

– Om man är van vid en tradition på ett visst sätt kanske det känns som att man alltid har gjort så. Men när man kommer till en annan kontext eller pratar med varandra i ett annat sammanhang, visar det sig att man gör på massa andra sätt.

Ganska få av församlingarna har en mörk bild av framtiden för skolavslutningarna. 2011 trodde 15 procent att skolavslutningarna I deras pastorat eller församlinga skulle vara borta inom fem år. 2022 svarade något fler, 21 procent, att de inte tror att det kommer att hållas skolavslutningar om fem år. Det är en nästan lika stor andel som svarar att de i dag inte har skolavslutningar. Men 79 procent tror att skolavslutningarna kommer leva kvar i deras församling eller pastorat.

Viktor Aldrin är forskare vid Högskolan i Borås och har skrivit en bok om skolavslutningar i kyrkan. Foto: Mikael M Johansson, Privat

Mediedebatten om skolavslutningar har periodvis varit liv­aktig. Men 76 procent av de svarande uppger att det i dag inte finns någon debatt i lokalsamhället kring skolavslutningar i kyrkan. Flera berättar att den dialog som förs mellan skolan och kyrkan är god.

"Skolavslutningarna som mediefenomen har stendött"

Det är en bild som forskaren Viktor Aldrin delar.

– Skolavslutningarna som mediefenomen har stendött. Jag driver en tes i min bok att det finns en pågående debatt sedan åtminstone 90-talet om religion i svenska skolan som flyttas runt på olika arenor. Det är samma debatt, det är samma argumentation, men man byter innehåll, säger han.

Viktor Aldrin upplevde att debatten om skolavslutningarna nådde sin topp 2017. Sedan dess har den skiftat till att handla främst om religiösa friskolor. Nu har debatten skruvats upp ytterligare, menar han, och handlar om religion överhuvudtaget ska få finnas i svensk skola.

– Politiker har kommit med förslag om att elever inte ska få be i skolan alls. Man betraktar, ­tyvärr, allt oftare praktiserad religion i skolan som farligt ogräs, som gäller att bekämpa så fort som möjligt för det förstör för barnens sekulära uppväxt.

Fakta: Kyrkoherdarna om skolavslutningarna

Till några av frågorna i Kyrkans Tidnings enkät fanns möjlighet att utveckla sina svar. Här presenteras ett urval av kyrkoherdarnas svar.

”Vi försöker vara tydliga med att skolavslutningen i kyrkan är ett samarbete mellan skola och församling. Det innebär att präst eller annan församlingsmedarbetare medverkar i programmet. Om skolan inte vill ha med präst/medarbetare har man möjlighet att hyra kyrkan men då kostar det enligt ordinarie hyrestaxa.”    

Erik Gruvebäck, kyrkoherde, Östra Ryds församling

"Från kyrkans håll är vi positiva till att upplåta kyrkorna för skolavslutningar. Vi skickar personal och kommer överens med skolorna om hur rollfördelningen ser ut och ser till att vi upprätthåller en god relation samtidigt som vi förmedlar kyrkans budskap.” 

Hanna Carlsten, kyrkoherde Björklinge, Skuttunge och Viksta församlingar

”Vi håller sedan flera år tillbaka en sommarlovsgudstjänst följd av sommarfest samma dag som grundskolan slutar i staden. Vi inbjuder brett till den och har fått ganska många som kommer. Gudstjänsten är utformad som en gammaldags konfessionell skolavslutning. Många har glatt sig att barnen får komma till kyrkan och inleda sommarlovet med Den blomstertid nu kommer.”
 
Jakob Tronêt, kyrkoherde Sigtuna församling 

”Skolkyrkan hos oss är uppskattad och med de kontakter vi knyter finns det ett intresse. Med nya läroplanen har vi ytterligare möjligheter att fördjupa relationer som redan finns.” 

Lotta Cohen, kyrkoherde Åmåls församling

 ”Vi har ett gott samarbete med skolorna och ett stort förtroende bland församlingsbor. Ser ingen opinion att förändra det. Det enda orosmolnet skulle i så falla vara att politiska beslut förändrar skollagen.”
 
Peter Persman, kyrkoherde, Örnsköldsviks södra pastorat 

”Då skolorna byter rektorer blir det ofta så att den nytillträdde hittar andra lösningar och väljer bort kyrkan som plats för firande.”
 
Ilona Degermark, kyrkoherde, Borensbergs pastorat 

”Det är en stark tradition. Även om både skolan (mycket personbundet av vem som varit rektor) och några få föräldrar har ifrågasatt, så har elev- och föräldratrycket varit starkt att skolavslutning ska vara i kyrkan. Vi har, med de allra flesta skolor, haft ett mycket gott samarbete. Vi möter dem även i jul och påskvandringar och många gånger med Bibeläventyret. Goda relationer har byggts upp över tid.”
 
Charlotte Mackenrott, kyrkoherde, Arvika pastorat 

”Vi har goda relationer med skolorna och det finns en ömsesidig respekt och glädje över att få mötas i kyrkorummet även om det handlar om en skolavslutning där många olika trosåskådningar och existentiella synsätt ska respekteras.” 
 
Sven Milltoft, kyrkoherde, Hedvig Eleonora församling 

Fakta: Detta gäller vid skolavslutning i kyrkan

”Avslutningen eller samlingen kan ske i kyrkan om den utformas så att tonvikten ligger på traditioner, högtidlighet och den gemensamma samvaron och det inte förekommer några religiösa inslag såsom bön, välsignelse eller trosbekännelse.”

Vägledning från Skolverket (2012)

2016 gav riksdagen regeringen i uppdrag att ta fram ett undantag från skollagen med innebörden att det ska vara möjligt att använda kyrkor ­eller andra religiösa lokaler till exempel för skolavslutningar. Någon sådan lagändring har hittills inte föreslagits av regeringen.

 

Fakta: Enkäten

Skickades ut till kyrkoherdar i de 609 ekonomiska enheterna i Svenska kyrkan. Av dessa svarade 320 personer, 52 procent.

Enkäten år 2011 skickades ut till kyrkoherdarna i de då 792 ekonomiska enheterna. Svarsfrekvensen var omkring 60 procent.

Enkätens resultat