Trendbrott: Nu döps det fler i danska Folkekirken

Drop in-dop i Vesterbro socken i Köpenhamn. Foto: Emil Kastrup Andersen

Den nedåtgående doptrenden i Danmark tycks vara på väg att plana ut. Det senaste året har dopen till och med ökat i antal. Det tror forskare Karen Marie Leth-Nissen beror på kyrkans satsningar och förändrade attityder.

– Folkekirken har gjort stora satsningar på dopverksamheten och haft många projekt, både lokala och nationella. Till exempel är babypsalmsång mycket utbrett och finns i nästan alla församlingar i Danmark, säger Karen Marie Leth-Nissen, postdoktoral forskare vid Köpenhamns universitet och teologisk konsult i Lolland-Falsters stift. 

En trend som blivit stor i Danmark de senaste åren är drop in-dop. I Köpenhamn arrangerades det första drop in-dopet år 2017. Sedan dess har det blivit allt vanligare inom den danska kyrkan och under 2018 döptes 521 personer genom drop in-dop. Det gör däremot ingen större skillnad i statistikens dopprocent, eftersom den avser andelen barn som döps innan de fyllt ett år. De flesta som drop in-döper sig är ungdomar och vuxna, säger Karen Marie Leth-Nissen.

– Det som jag tror att vi ser nu är en stabilisering. Procenten sjunker, men inte lika mycket som tidigare. Vi ser faktiskt också att dopprocenten stiger i tre av de tio stiften, säger Karen Marie Leth-Nissen.

Karen Marie Leth-Nissen har tidigare gjort en forskningsstudie om Köpenhamnsföräldrars inställning till dop och håller nu på med en ny studie på nationell nivå om hur attityder kring dop förändrats. Som vanligaste orsaker till varför de döper sina barn uppgav Köpenhamnsföräldrarna tradition, för att det markerar att barnet fått ett namn och för att det ingår i att vara dansk.

– Om vi tittar på samfundstrender i stort är danska kyrkan ett speciellt samfund. Vi är lite som en stam. Etniska danskar är inte så öppna för folk som flyttar hit från andra delar av världen och det kan vara en faktor, att man döper för att man vill ge sitt barn en dansk identitet, säger Karen Marie Leth-Nissen.

Köpenhamn är det stift som har lägst andel döpta barn. Under 2017 döptes 38,4 procent av de barn som föddes under året, vilket är en minskning med 1,5 procent. För att motverka den fallande trenden har kyrkan i Köpenhamn under en tid arbetat med tre konkreta satsningar: Babypsalmsång, drop in-dop och att gratulera nyblivna föräldrar och informera dem om dopet.

– Vi har ju tillgång till civilregistret, men vi använder det inte som mission, utan riktar oss bara till medlemmar. Vi skickar ut brev, ringer eller besöker föräldrarna. Just i domkyrkan ger vi också en gåva, en CD med psalmer, säger domprost Anders Gadegaard,

För Köpenhamns del menar Anders Gadegaard att det inte kommer gå att helt vända den nedåtgående doptrenden. Men han säger att satsningarna har gett effekt.

– Välvilligheten till kyrkan är ganska stor, men det är upp till oss att nå ut.

Fakta: Dop i Danmark

Totalt döptes 41 601 barn, konfirmander och vuxna i den Danske folkekirke under 2018, nästan 600 fler än året innan. 

Danska kyrkan döpte 59,5 procent av alla barn som föddes i landet under 2017, vilket är en minskning med 0,8 procent. Året innan minskade andelen barn som döptes med 1,2 procent.

74,7 procent av danskarna är medlemmar i kyrkan och inträdena är fler än de aktiva utträdena. Men fler medlemmar dör varje år än de som döps.

Källa: Danmarks statistik

Karen Marie Leth-Nissen.

Taggar:

Dop Präst

Prenumerera på Nyhetsbrev

0 Kommentarer

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Västerås stift
Uppsala stift
Göteborgs stift
Stockholms stift