Trodde hon var gift i 28 år - vigseln registrerades aldrig

Foto: Lars Rindeskog

Under många år trodde en kvinna att hon var gift. När paret skulle gå skilda vägar, visade det sig att vigseln aldrig hade registrerats. Kvinnan har överklagat beslutet om ändring av civilstånd till kammarrätten. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Vigsel Präst
Foto: Lars Rindeskog

För 28 år sedan gifte sig en man och en kvinna, en gång i syrisk-ortodoxa kyrkan i Södertälje och en gång i Brännkyrka församlingshem. Trodde kvinnan. När paret ansökte om skilsmässa visade det sig att prästen i Svenska kyrkan, numera avliden, aldrig hade registrerat vigseln vilket lokaltidningen Mitt i Stockholm rapporterat om.

Enligt mannen rörde det sig enbart om inofficiella ceremonier och dokumenten undertecknades enbart för att kvinnans familj skulle acceptera mannen.

Kontraktsprost Johan Blix har granskat fallet. Han var kyrkobokföringsinspektör på 1990-talet och är insatt i dåtida regelverk. Han har gått i genom de dokument i äktenskapsboken, exempelvis en godkänd hindersprövning och en anmälan om makars efternamn, som finns hos stadsarkivet.

De två dokumenten har undertecknats av både mannen och kvinnan och även vittnen har undertecknat hindersprövningen. Det svenska vigselbeviset är dock försvunnet, enligt kvinnan. Det som saknas i Svenska kyrkans arkiv och i folkbokföringen hos Skatteverket är ett vigseldatum och en anteckning om att den svenska vigseln genomfördes, skriver Lokaltidningen Mitti Stockholm.

- Det är mycket troligt att en vigsel ägt rum, men att den inte har registrerats, säger Johan Blix till lokaltidningen Mitt i Stockholm.

Enligt rättschef Maria Lundqvist Norling på kyrkokansliet kan inte Svenska kyrkan agera i efterhand.

”Det är den enskilda prästen som har förrättat vigseln och så måste det ju också vara eftersom det bara är vigselförrättaren som kan verifiera att allt har gått rätt till så att en juridiskt giltig vigsel har genomförts" skriver hon i ett mejl till Mitt i Stockholm.

Kvinnan har överklagat beslutet om civilstånd, som Skatteverket och förvaltningsrätten fattat, till kammarrätten.