– Men man låg inte långt framme. I den mån man kan tala om konkurrens så var Lutherhjälpen några steg efter i utvecklingen, säger Per Stenbeck till Kyrkans Tidning.
Per Stenbeck har varit med om att utveckla och modernisera organisationers sätt att arbeta med insamling, men han upplevde intresset från Lutherhjälpen var relativt svalt, upplevde han. Per Stenbeck respekterade det arbete som Lutherhjälpen gjorde och blev förvånad när Svenska kyrkan valde att byta namn på en så välkänd verksamhet.
– Det var mycket olyckligt i grunden, och något man kan förlora givare på. För organisationer som Rädda barnen och Röda korset är det självklart att behålla sitt namn, säger han.
Anonyma källan: Förlorat hundratals miljoner på grund av namnbytet
En annan person med insikt i branschen, som vill vara anonym, uppskattar kostnaden för namnbytet till hundratals miljoner kronor i förlorade gåvor till Svenska kyrkans internationella arbete.
Hur Lutherhjälpen försvann är fortfarande en sårig del av Svenska kyrkans historia. När Lutherhjälpen växte fram under 1950- och 1960-talet var det en fristående organisation som ändå var kopplad till Svenska kyrkan. Men under 1980-talet inleddes en resa som senare kom att resultera i att Lutherhjälpen helt införlivades i Svenska kyrkan.
En del i den processen innebar att Lutherhjälpens ombud inte längre fick lika mycket inflytande över verksamheten. De hade i stor utsträckning varit själva hjärtat i Lutherhjälpens arbete, det var människor som ofta drevs av ett starkt engagemang i biståndsfrågor.
– Lutherhjälpen var bredare än SKM, den hade en liknande målgrupp som en sekulär organisation. I församlingarna fanns en kärna som var engagerad, men det var också möjligt att bjuda in dem som inte tillhörde den kärnan till engagemang i Lutherhjälpen, säger Margareta Grape, tidigare internationell chef i Svenska kyrkan.
Ombud förlorade intresset
Enligt uppgifter till Kyrkans Tidning innebar omorganisationer efter millennieskiftet att många ombud förlorade intresset. De ersattes av internationella ombud som utsågs av kyrkoråden i varje församling, men de hade inte alltid samma passion för uppgiften.
Namnbytet var en annan del i förändringen. Under 1990-talet och början av 2000-talet togs olika steg som ledde till att Lutherhjälpen upphörde som organisation. Namnet levde ändå kvar till 2008 då det ersattes av ”Hela världen – Svenska kyrkans internationella arbete”, och sedan enbart ”Svenska kyrkans internationella arbete”.
Den tidigare ärkebiskopen Anders Wejryd beskriver i sin avhandling Lutherhjälpen som försvann hur kyrkomötet hade fattat beslut om att Svenska kyrkan skulle bli ett samlande namn för kyrkans verksamheter. Många insåg dock inte att denna policy också innefattade Lutherhjälpen. Namnfrågan hanterades sedan av kansliet på nationell nivå.