Lönsamheten hos stiftsgården i Skellefteå har försämrats de senaste åren. Ledningen menar att badrummen måste rustas för att locka konferensgäster, stiftsgårdens huvudsakliga inkomstkälla.
– Gästerna är nöjda med allt utom med toaletterna, de är inte tillräckligt fräscha, säger Åke Elveros, ledamot i stiftelsens styrelse.
Ekonomin hotar stiftsgårdens existens på sikt, men under året har verksamheten förändrats och just nu verkar 2019 ge ett överskott, berätttar han.
– Så vi har tilltro till att verksamheten kan drivas med vinst. Och nu byggs den nya batterifabriken Northvolt i staden så marknaden kommer att växa, säger Åke Elveros som hoppas att stiftsgården kan få stöd om den kommer in med en ny ansökan.
Stiftsgården bad redan 2017 om bidrag eller lån på 4,5 miljoner kronor för att kunna bygga om toaletterna.
– Stiftet har sagt nej till att ge eller låna ut några pengar för närvarande, men vill fortsätta dialogen om framtiden med stiftsgården, säger Anders Granberg, ekonomichef på Luleå stift.
Utifrån den information som stiftsgården lämnat gör stiftet bedömningen att det skulle behövas ett större ekonomiskt tillskott, mellan 5 och 10 miljoner kronor, dels för upprustningen, dels för andra åtgärder som kan leda till bättre ekonomi på sikt.
Även lägergården Munkviken har ekonomiska problem. Gården lligger vid havet mellan Skellefteå och Umeå. Stiftelsens styrelse bad i våras stiftet om en halv miljon kronor per år i stöd, under tre år, för att täcka väntade förluster.
Men stiftsstyrelsen säger nej till att ta på sig en treårig förlustgaranti. Där emot vill stiftet stödja Munkviken under våren 2020 så att gården inte går i konkurs under tiden man arbetar fram en framtidsstrategi för den.
– Antalet konfirmander och lägerdygn hos oss blir allt färre. Församlingarna skickar oftare hit konfirmander på läger med bara en övernattning under helgen, därmed blir intäkterna mindre, säger Munkvikens föreståndare Ola Fahlgren.
– Helgerna viker vi för barn- och ungdomsläger, på veckorna tar vi emot konferensgäster. Vi vill att unga ska ha möjlighet att komma hit och därför vill vi inte höja helgpriserna, men därmed kan vi inte kompensera för den sämre beläggningen, säger han.
Ola Fahlgren tror att framtiden för gården ligger i att nå fler konferensdeltagare.
– Men vi behöver stöd under några år för att kunna etablera oss bättre på den marknaden, och stöd för att kunna investera i underhåll, säger han.
Hur ser du på risken för konkurs?
– Vi tror inte att vare sig Luleå stift eller de närliggande församlingarna lämnar oss i sticket.
Anders Granberg säger att det är bekymmersamt att vissa gårdar inte får ihop ekonomin, trots att de får verksamhetsstöd.
– De som har ekonomiska problem behöver ta fram realistiska affärsplaner för framtiden. Det jobbar styrelserna för både Munkviken och stiftsgården intensivt med, säger Anders Granberg.
– Vi har en nära dialog med båda.