Berget firades med en jubileumshelg med ekumenisk inrikting och den innehöll ett dialogmöte mellan kardinal Anders Arborelius, biskop i Stockholms katolska stift, och biskop Mikael Mogren ,Västerås stift.
– Alla kyrkor har samma grundproblem att stärka sin tro och föra den vidare. Vi behöver hjälpa och bistå varandra i detta, sade Anders Arborelius.
Göra saker tillsammans i enhetens tecken
Han talade om strävan efter enhet och sade att vägen dit går genom att i enhetens tecken göra saker tillsammans och att tillsammans vittna om Guds barmhärtighet genom att förkunna och tjäna världen.
– Om vi utgår från enheten, då blir det lättare att förstå varandra. Men då blir smärtan också större över att vi inte kan mötas i eukaristin, sade Anders Arborelius.
– Vi möts för att samarbeta trots de sår som finns mellan kyrkorna. En förutsättning är att vi har respekt för att vi är olika, till exempel i synen på ämbetet, sade biskop Mikael Mogren.
Mikael Mogren tycker att de ekumeniska relationerna är viktiga. Han ser kommuniteten som en del av den romersk-katolska kyrkan, och att relationen till Berget därför är den samma som den till katolska kyrkan.
Särskild gård för retreater
På Berget lever en ekumenisk kommunitet, Den heliga Treenigheten, och Elsa Mases, änka efter Sankt Davidsgårdens mångårige föreståndare Per Mases, är en av medlemmarna. Hon berättade om Sankt Davidsgårdens tillkomst och om den insats som Nils-Hugo Ahlstedt, chef för stiftsgården i Rättvik 1952-1975, gjorde genom att resa runt och samla in pengar från församlingar och företag i hela Västerås stift så att Sankt Davidsgården kunde byggas.
– Redan innan dess hölls retreater på stiftsgården, men det var livligt och mycket ungdomar. Vi insåg att vi behövde en särskild gård för retreater.
Tidigt hölls ekumeniska retreater på Sankt Davidsgården.
I dag är Berget främst katolskt. I kommuniteten fanns tidigt en högkyrkligt och katolskt präglad fromhet, och ett kvinnoprästmotstånd. Med tiden avknoppades stiftelsen Berget från Västerås stift. Det innebar att 2016, när de flesta av kommunitetens medlemmar konverterade till katolska kyrkan, kunde stiftelsens styrelse låta kommuniteten fortsätta att svara för gudstjänstlivet på Berget.
Förändringen skapade dock en besvikelse bland svenskkyrkliga vänner till Berget.
Hoppas på mer samverkan
På Berget firas nu katolsk mässa dagligen, oftast i det på senare år tillbyggda katolska Sankt Dominicus kapell. Svenskkyrklig mässa firas i Sankt Davidsgårdens kapell, när en präst från Svenska kyrkan finns att tillgå.
Pontus Gunnarsson, föreståndare för Stiftsgården Rättvik – granne med Berget, var en av deltagarna under jubileumshelgen.
– Stigen mellan Berget och stiftsgården borde trampas upp, sade han.
Även Bergets föreståndare Peder Bergkvist hoppas på mer samverkan mellan Berget och stiftet.