Tyska kyrkans räddningsfartyg på plats i Medelhavet

Arkivbild. Foto: Olmo Calvo/AP/TT

Evangeliska kyrkan i Tyskland (EKD) beslutade i fjol att de skulle “skicka ett skepp” till Medelhavet. 

Nu har Sea-Watch 4 nått slutdestinationen utanför Libyens kust.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Arkivbild. Foto: Olmo Calvo/AP/TT

EKD:s rådsordförande Heinrich Bedford-Strohm pustar ut:

– Jag är tacksam över att den äntligen löper ut. Människor dör varje dag i Medelhavet och det finns inget räddningsfartyg där för att rädda dem. Jag hyser också en känsla av tacksamhet till alla dem som otroligt fort har gjort detta möjligt, liksom för de som har donerat medel. Detta fartyg har en bred bas. Alla önskar bara en sak: att rädda människoliv, säger han i ett videomeddelande till tv-kanalen ZDF.

Det var under kyrkodagarna i Dortmund i fjol som Tyska evangeliska kyrkan (EKD) antog en resolution om att skicka ett fartyg för att rädda båtflyktingar i Medelhavet. Båten köptes i januari och kostade då 1,3 miljoner euro - motsvarande drygt 13 miljoner kronor. Men projektet försenades med flera månader och först nu stävar fartyget mot sin uppgift och den Libyska kusten.

Många har också riktat kritik mot projektet.  De menar att räddningsoperationer av detta slaget är en statlig angelägenhet - inte något som ska falla på organisationer som EKD. Dessutom har exempelvis Österrikes fönbundskansler Sebastian Kurz fört fram att det bästa sättet att rädda människor är att helt stoppa den farliga och illegala trafiken över medelhavet. Då gör de privata insatserna människosmugglingen mer attraktiv.

– Så länge varje räddning från sjönöd är en automatisk biljett till Europa, kommer de icke-statliga organisationerna de facto att utnyttjas av kriminella människosmugglare, sade Ulrich Körtner, professor i systematisk teologi vid universitetet i Wien tidigare.

Samtidigt visar en undersökning att det EKD-finansierade räddningsfartyget har folkligt stöd i Tyskland: 44 procent av de svarande i en undersökning gjord av INSA-Consulere var positiva till initiativet, medan 31 procent av de svarande var negativt inställda. 16 procent svarade varken eller och 9 procent svarade inte.

Också FN:s Internationella organisationen för migration (IOM) ger projektet stöd - och kräver regellättnader i fler länder för att privata initiativ ska kunna verka i Medelhavet. Just nu finns det nämligen inga statliga fartyg som opererar i området och tre andra privata räddningsfartyg blockeras från att löpa ut av italienska myndigheter: Sea-Eye, Sea-Watch and SOS Mediterranee. 

Situationen har skärpts sedan hamnar stängt under coronakrisen. 

– Privata fartyg har räddat tiotusentals människor, sade IOM:s Safa Msehli till nyhetsbyrån EPD.

Bara i år beräknad 400 migranter ha dött hittills, rapporterar Domradio.