Ekho kräver kyrklig protest mot Ugandas skärpta hbtq-lagar

Ekho

Robin Paulonen, förbundsordförande på Ekho, tycker att det som händer i Uganda är oroväckande. När Ugandas parlament röstade för strängare straff för homosexualitet var ledamoten John Musila iklädd ett anti-hbtq-budskap. Foto: Erik Mårtensson/BILDBYRÅN, Ronald Kabuubi/TT 

Skärpta straff för homosexualitet är innehållet i en ny lag i Uganda. Det oroar föreningen Ekho, som kräver att kristna organisationer tar ställning för hbtq-personer. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Ekho

Robin Paulonen, förbundsordförande på Ekho, tycker att det som händer i Uganda är oroväckande. När Ugandas parlament röstade för strängare straff för homosexualitet var ledamoten John Musila iklädd ett anti-hbtq-budskap. Foto: Erik Mårtensson/BILDBYRÅN, Ronald Kabuubi/TT 

UPPDATERAD. Ugandas parlament röstade på tisdagen igenom en lag som skärper straffet för homosexualitet i landet. Redan idag är homosexualitet straffbart med livstid fängelse. 

I parlamentet diskuterade ledamöterna innehållet i den nya lagen. Ett av förslagen som diskuterades var dödsstraff för “grov” homosexualitet, skriver BBC. Ett annat var fängelsestraff för personer eller organisationer som publicerar och distribuerar media som anses vara “pro-gay”. 

Av parlamentets 389 ledamöter var det endast en som röstade emot lagförslaget. På grund av ändringar i sista minuten är det ännu inte helt klart vad det nya lagen innebär, skriver TT. 

USA kritisk till lagen

Lagen går nu vidare till president Yoweri Museveni. Han kan underteckna lagen eller lägga in sitt veto. Presidenten har tidigare uttryckt att han stödjer innehåller i lagen, men tycker inte det är en prioriterad fråga och vill värna relationer med väst. 

Kritiken mot Uganda är vida spridd. USA:s nationella säkerhetsråd har uttryckt att det kan bli aktuellt med sanktioner och FN:s människorättschef har uppmanat Ugandas president att inte underteckna lagen.  

"Allvarligt med dödsstraff"

– Det är otroligt oroväckande med tanke på hur diskursen kring hbtq-personers levnadsvillkor över världen har blivit mindre, strängare och hårdare. Det här i Uganda är ännu ett steg i den riktningen och det absolut allvarligaste steget, dödsstraff, säger Robin Paulonen, förbundsordförande för Ekho. 

Ekho, som är en ekumenisk förening för kristna hbtq-personer, skriver i ett pressmeddelande att Ekho kräver att svenska kristna organisationer tar ställning för hbtq-personers mänskliga rättigheter. 

– Stora kristna organisationer har en stor röst i världen, säger Robin Paulonen. 

Han lyfter de många relationer som finns mellan olika kyrkor, samfund och organisationer på grund av den mission som Sverige har bedrivit, där man varit aktiv i att bygga upp skolor och sjukvård i länder som till exempel Uganda.

– Det betyder att man har en relation och har en stor möjlighet att faktiskt säga ifrån och ställa sig på hbtq-personers och de mänskliga rättigheternas sida.

Vill ha stöd från biståndorganisationer

Ekho efterfrågar stöd till hbtq-personer från biståndsorganisationer som pingströrelsens PMU och EFS internationella mission. Act Svenska kyrkan nämns inte. 

– Vi har ett stort förtroende för Act Svenska kyrkan och där finns ett gott arbete redan. Men vi behöver alla organisationer. Vi riktar oss särskilt till de som har varit tysta alldeles för länge, säger Robin Paulonen. 

Han menar att ställningstaganden från de större organisationerna behövs för att kunna påverka och hjälpa dem som lever i fara i Uganda. 

I Sverige stannar hbtq-frågor ofta vid äktenskap och samkönade par. I det här sammanhanget behöver vi se längre. Nu handlar det om rätten till liv. Vi har alla ett ansvar. Vi kan alla göra skillnad och det går inte att förbli tyst i den här frågan, för det kommer att kosta liv.

EFS svarar på Ekho:s uppmaning

Erik Johansson är internationell missionssekreterare på EFS. Han säger att EFS delar Ekho:s uppfattning att beslutet i Ugandas parlament är förfärligt, men ställer sig undrande till varför EFS nämns specifikt i Ekho:s pressmeddelande. 

– Det borde vara allas uppdrag och då kan jag såklart fundera på om det är för att peka ut EFS eller Pingst för att vi skulle ha varit särskilt tysta? Är det för att kritisera oss eller för att stå upp för homosexuella i Uganda som man gör det här? frågar han. 

EFS bedriver ingen mission i Uganda i dag, berättar Erik Johansson, och har inte heller gjort det tidigare. 

–  Vi har ingen riktigt någon förutsättning att göra något för folk i Uganda, eftersom vi inte har någon verksamhet eller kontakter varken till civilsamhället eller myndigheter där.

"De saknar pastoral omsorg" 

Däremot berättar Erik Johansson att frågan om hbtq-personers rättigheter ofta diskuteras med EFS andra samarbetspartners. Framförallt med de stora lutherska kyrkorna i Etiopien och Tanzania, som varit kritiska till att Svenska kyrkan viger samkönade par. 

–  EFS har som pågående ståndpunkt att även om vi delar teologi kring äktenskapet, så menar vi att de saknar väldigt mycket i pastoral omsorg och respekt för människor med en homosexuell inriktning. De samtalen för vi kontinuerligt, säger Erik Johansson