Unga åter redo för världsvida kyrkan

Ungdomar från hela Sverige gör sig redo att ge sig av till Tanzania och Filippinerna. Kyrkans Tidning mötte dem just innan avfärd.Foto: Magnus Aronson/Ikon

Efter fem års paus är utbytesprogrammet Ung i den världsvida kyrkan i gång igen. Tolv ungdomar från hela landet åker i veckan till Tanzania och Filippinerna i tre månader. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Ungdomar från hela Sverige gör sig redo att ge sig av till Tanzania och Filippinerna. Kyrkans Tidning mötte dem just innan avfärd.Foto: Magnus Aronson/Ikon

Deltagarna i utbytesprogrammet är denna gång mellan 18 och 25 år – men de sökande får vara upp till 30 år. Under veckorna på stiftsgården fick de säkerhetsinformation, diskutera teologi och kyrkosyn och möta tidigare deltagare i programmet.

Fyra av ungdomarna ska bo hos familjer som är knutna till den oberoende filippinska kyrkan, IFI (Iglesia Filipina Independiente).

Åtta ungdomar reser till Tanzania, fyra till stiftet Karagwe och fyra till stiftet Bukoba, och den evangelisk-lutherska kyrkan i landet.

Kommer till Sverige

I mars nästa år kommer motsvarande antal ungdomar från Filippinerna och Tanzania till Sverige. De kommer då att bo i värdfamiljer runt om i landet, där de kommer att dela liv och vardag med församlingsborna.

Act Svenska kyrkan äger tillsammans med stift och församlingar Ung i den världsvida kyrkan. Sedan 2024 är det stiftsgården i Rättvik som har fått i uppdrag att utföra och projektleda programmet. 

Maya Skagegård

Maya Skagegård jobbar halvtid med utbytesprogrammet och kommer från kyrkokansliet och Act Svenska kyrkan. Hon är på plats under tvåveckorsutbildningen som avslutades på måndagen.

– Syftet med det här programmet är att inspirera varandra.

Kultur och religion

Deltagarna kommer därefter att på olika sätt dela sina erfarenheter.

– De kommer hem i december. Sedan ska de ut och föreläsa eller på något sätt informera fler: visa fotografier, skapa konst eller på något sätt berätta om utbytet och det de har varit med om.

Maria Falkenland

Maria Falkenland ska resa till Tanzania. Hon har varit ungdomsledare och har det senaste året jobbat som församlingspedagog i Karlstad.

– Det här med kultur och religion har alltid varit väldigt intressant – att det finns något mer än den här västerländska mobilbubblan där alla är så kalla och individualistiska. Jag ville nog spräcka den bubbla lite och få nya perspektiv, säger hon.

Säkerheten

Den oberoende kyrkan i Filippinerna är pressad och flera präster och kyrkliga personer har ”rödmärkts” – det vill säga anklagats för sådant som terrorism och samröre med det filippinska kommunistpartiets beväpnade gren, NPA.

 Fredrik Häll

Hur tänker ni som ska till Filippinerna kring säkerheten? 

– Vi har fått mycket information här och har också pratat med representanter från den filippinska kyrkan. De har jättebra koll på vad man kan göra och inte kan göra. Och de kommer ju inte att försätta oss i farliga situationer, utan de har verkligen tänkt jättemycket på säkerheten för oss, säger Fredrik Häll från Västerås stift.