Unga resurser kan få stöd även i framtiden

"Jag arbetar inom musik, barn- och ungdomsverksamhet", säger Julia Karlsson som är glad över att ha fått se så många olika delar av församlingslivet under sitt år inom ungresurs.nu. Foto: Privat

Nu kan praktikåret ungresurs.nu garanteras stöd från Svenska kyrkan nationellt och även knytas till nationell nivå. I dag administreras och finansieras ungresurs.nu till största delen av Göteborgs stift.

 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
"Jag arbetar inom musik, barn- och ungdomsverksamhet", säger Julia Karlsson som är glad över att ha fått se så många olika delar av församlingslivet under sitt år inom ungresurs.nu. Foto: Privat

– Det bästa med att vara praktikant inom ung resurs är att man få se många verksamheter, säger Julia Persson som gör sitt praktikår i Backa församling.

Det började med att Göteborgs stift tillsammans med några andra stift tog över ansvaret för praktikåret i Svenska kyrkan för över tio år sedan. Ett par år senare bedrevs verksamheten under namnet ungresurs.nu.

Under tre år har Svenska kyrkan på nationell nivå gett ett ekonomiskt stöd till ungresurs.nu. Motionen om att permanenta stödet och att knyta ungresurs.nu till nationell nivå kommer från fem förtroendevalda inom olika nomineringsgrupper.

När motionen togs upp i kyrkolivsutskottet föreslogs att den ska bifallas i sin helhet.

– Svenska kyrkan är sämre på att nå gruppen 18–25 år. Det tar slut efter att man har varit konfirmandfadder och kanske börjar igen när man blir småbarnsförälder. Det här praktikåret är inte bara viktigt för församlingarna utan för hela Svenska kyrkans framtid, säger Cecilia Cedergren, handläggare för ungresurs.nu.

Jag tycker jag fick respekt för de åsikter, idéer och tankar som jag hade om församlingens arbete.

Kyrkans Tidning når Cecilia Cedergren i en paus mellan två besök hos församlingar som har tagit emot praktikanter genom ungresurs.nu.

– Det här är ett fantastiskt sätt att göra praktik, ungdomarna blir omhändertagna inte bara av en handledare utan av hela arbetslaget.

Julia Persson kommer från Forshaga i Värmland där hon har varit aktiv i kyrkan sedan konfirmationstiden. Nu gör hon praktik i Backa församling Göteborg.

– Jag tycker det är bra att byta församling och få se likheter och skillnader, säger Julia Karlsson som trivs allra bäst när hon får hålla på med konfirmandarbetet, barnkör och barnrytmik.

– Jag vet inte om jag kommer att jobba i kyrkan i framtiden, det här året får visa vägen.

– På det här sättet kan man testa sin inre eller sin yttre kallelse, fundera på vad man tror på och få möjlighet att växa som människa. Många av de som har varit praktikanter går nu en utbildning med sikte på de fyra profilyrkerna men även kommunikation eller trädgårdsmästeri, säger Cecilia Cedergren.

Cecilia Cedergren, Julia Karlsson och Christopher Hamilton.

Christopher Hamilton gjorde sitt praktikår som ung resurs förra läsåret i Nikolai församling i Örebro och är nu anställd som församlingsassistent i samma församling.

– Jag vill utbilda mig till församlingspedagog och vill jobba med ungdomar och ungdomsproblematik. Jag vill lära mig mer om teologi för att få fortsätta diskutera tro, kärlek och religion.

Han blev aktiv i kyrkan efter konfirmationen i Åkersberga i Stockholms stift.

– Jag gjorde praktikår i min församling och ville fortsätta jobba inom kyrkan och fick tips av en församlingspedagog att söka till ungresurs.nu.

Motionen till kyrkomötet innehåller två huvudpunkter: se till att det årligen garanteras ett fortsatt ekonomiskt stöd och utreda förutsättningarna att knyta ungresurs.nu till nationella nivå med fortsatt regional placering.

Kyrkolivsutskottets förslag till kyrkomötet var att bifalla båda punkterna eftersom utskottet menar att verksamheten är angelägen för kyrkan och de unga samt att ett ökat antal sökande och praktikförsamlingar är ett kvitto på behovet. De konstaterar vidare att ungresurs.nu är stiftsövergripande på ett annat sätt än andra satsningar.

Dessutom skriver utskottet att en ekonomisk satsning på ungresurs.nu ligger helt i linje med två av kyrkostyrelsens skrivelser: Församlingarna behöver fungera som rekryterande miljöer och det är värdefullt att bereda plats för och ta till vara ungas perspektiv och erfarenheter.

– Det ska bli spännande att se om vi får en permanent finansiering. Om ungresurs.nu permanentas av kyrkomötet får det en tydligare nationell status, säger Cecilia Cedergren.

Fakta: Ungresurs.nu

Ungresurs.nu är ett praktikår inom Svenska kyrkan med huvudmännen Svenska kyrkans unga i Göteborgs stift, Göteborgs stift och Helsjöns folkhögskola. De samarbetar även med andra stift och har även kursverksamhet på Älvsby folkhögskola

Under åren 2019–2021 har ungresurs.nu tilldelats en miljon kronor årligen nationellt inom Svenska kyrkan för att utveckla och förstärka verksamheten. I övrigt har praktik-året finansierats av terminsavgifter ifrån praktikplatserna.

De sökande är mellan 18 och 25 år och kommer från hela landet, praktikförsamlingarna finns i 10 av 13 stift. Nuvarande läsår omfattar ungresurs.nu 49 deltagare. Sedan 2019 har antalet sökande ökat med 188 procent.

Ungresurs.nu innebär praktik i en församling men även fyra kursveckor på folkhögskola.