Unga utvisningshotade ska få hjälp ut i arbetslivet

Kraven på unga vuxna som omfattas av gymnasielagen är oerhört tuffa, säger Stina Kelly von Essen, tillförordnad socialchef på Stockholms stadsmission. Foto: Robin Benigh

Stadsmissionerna i Stockholm och Uppsala har tagit initiativet till Unga i jobb. Målet är att 400 unga vuxna ska få jobb och slippa utvisning.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Stadsmission
Kraven på unga vuxna som omfattas av gymnasielagen är oerhört tuffa, säger Stina Kelly von Essen, tillförordnad socialchef på Stockholms stadsmission. Foto: Robin Benigh

- Det är en enorm press i vardagen för de unga vuxna som omfattas av gymnasielagen och söker arbete. Det handlar om att få stanna kvar i Sverige eller inte, säger Stina Kelly von Essen, tillförordnad socialchef på Stockholms stadsmission.

Tanken med projektet är att matcha de unga arbetssökandena med företag som är i behov av arbetskraft. Matchningen sker utifrån utbildningsinriktning, men även personlighet och intressen hos de arbetssökande kandidaterna. En yrkesvägledare från projektet finns med som stöd under hela processen, både till arbetsgivare och den som får en anställning.

De arbetssökande får rådgivning och genomgå förberedande aktiviteter via projektet. De får information om svensk arbetsmarknad, hur man skriver ett cv och hur en anställningsintervju går till.

Trots att projektet bara varit i gång sedan september jobbar man redan med 25–30 unga vuxna som är på jakt efter arbete. Av dem har fyra stycken fått en anställning.

- Men jag vill understryka att de har hittat sina jobb på egen hand, men med stöd från våra yrkesvägledare, säger Stina Kelly von Essen.

Den nya gymnasielagen trädde i kraft 2018 och innebar att unga vuxna kunde få tillfälligt uppehållstillstånd för att studera på gymnasiet. Efter avslutade studier har den asylsökande sex månader på sig att hitta en varaktig anställning på minst två år för att få permanent uppehållstillstånd.

Stina Kelly von Essen säger att projektet kan vara ett stöd för de unga vuxna som nu snabbt behöver komma ut i arbete men inte har hunnit bygga upp de nätverk som många andra i Sverige har.

Stadsmissionerna söker nu aktivt efter företag som behöver rekrytera.

- Inga företag har ännu anmält intresse direkt genom projektet men flera intressanta samarbeten är på gång, säger Stina Kelly von Essen.

Medfinansiärer till projektet är Asyl-, migrations- och integrationsfonden, AMIF.