Kursen ”Tillsammans i det mångkulturella samhället – integrationens teori och praktik”, är framtagen i ett samarbete mellan Svenska kyrkan och Remeso, institutet för forskning om migration etnicitet och samhälle, vid Linköpings universitet.
– Kursen handlar om hur vi ska tackla de utmaningar som kan komma när människor med olika bakgrunder ska mötas. Men också hur vi ska bemöta frågan om varför Svenska kyrkan ska jobba med integration, säger Sofia Sörner, Svenska kyrkans sakkunniga i migrationsfrågor.
Initiativet till kursen togs efter att kyrkokansliet fått förfrågningar från församlingar och stift om kompetensutveckling inom integrationsområdet. Kursen finansieras av Svenska kyrkans nationella nivå och deltagarna går utbildningen under arbetstid.
– Tanken är att det ska vara väldigt praktiknära. De har tagit med sig exempel från sitt eget arbete i sina församlingar och jobbat med: vad kan forskningen säga om det här? säger Sofia Sörner.
Kursen har pågått sedan november och är en distansutbildning med tre tvådagars träffar i Norrköping. Kyrkans tidning är på plats under den sista träffen. Då är schemat för dagen: Professor Peo Hansens gästföreläsning om migrationens ekonomiska effekter, redovisning av bokrecensioner och presentation av deltagarnas utopier för framtiden.
– Vid andra tillfällen har vi fokuserat mycket på värdegrundskonflikter. Att kunna bemöta till exempel jämställdhetsfrågor utan att hamna i ett vi och dem-tänkande. De har fått analysera två filmer om hedersvåld och formulerat en egen policy kring hur man skulle kunna hantera det i kyrkan, säger Anna Bredström, universitetslektor vid Remeso och kursansvarig lärare.
Peo Hansen utmanar i sin föreläsning bilden av statens ekonomi som en påse med pengar som ska fördelas mellan olika utgiftsposter. Han menar att statens pengar aldrig kan försvinna, eftersom de alltid hamnar som en inkomst någon annanstans i samhället. Det gör, säger han, att det land som tar emot flyktingar per definition kommer gynnas ekonomiskt. Deltagarna är engagerade och kommer med frågor och kommentarer.
Alla som slutför kursen får ett intyg. De som även gör en godkänd examinationsuppgift kan ta ut universitetspoäng. Men inte alla anmälda kommer slutföra utbildning, några av deltagarna har under kursens gång hoppat av.
– Alla deltagare har varit mycket engagerade, men det här är människor som verkar i församlingar med en hög arbetsbelastning. Några av dem som gjort klart allt har sagt att det varit på håret. Det är en universitetskurs och vi kräver ganska mycket av dem, säger Anna Bredström.