Uppsala stift vill samarbeta med turistförening om stiftsgård

Undersviks stiftsgård kan komma att öppna igen. Foto: Marcus Gustafsson

Tusentals ungdomar har varit på konfirmationsläger på Undersviks stiftsgård genom åren, men sedan två år har den varit stängd. Nu hoppas Uppsala stift kunna öppna stiftsgården i samarbete med Svenska turistföreningen.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Undersviks stiftsgård kan komma att öppna igen. Foto: Marcus Gustafsson

Stiftsgården Undersvik i Bollnäs kommun har varit stängd för ombyggnation sedan i juli 2020. Det har varit oklart vad som ska hända med stiftsgården, men nu meddelar Uppsala stift att det förs samtal med Svenska turistföreningen, STF, om ett framtida samarbete.

– Vi sökte länge och noga efter en aktör som överensstämmer med våra värderingar och har den kompetens som vi saknar i att driva den här typen av verksamhet, säger Katarina Fägerhall Olofsgård, stiftsdirektor i Uppsala stift, på Svenska kyrkans intranät och fortsätter:

– Likheterna mellan STF och Svenska kyrkan är slående många; vi har båda en stark ideell förankring, har demokrati- och klimatfrågor högt på agendan och en övertygelse om att alla är välkomna.

Samtalen har redan pågått i några månader. Katarina Fägerhall Olofsgård är dock tydlig med att ingenting är klart ännu och kan inte ge några besked om när stiftsgården kan tänkas öppna igen.

En plats för ungt och kungligt

Gården har 50 rum och plats för 115 personer åt gången. Den herrgårdsliknande byggnaden i naturskön miljö har varit i kyrkans ägo sedan 1943, då den köptes från ett dödsbo för att användas i stiftets ungdomsverksamhet.

Den har tidigare använts bland annat som gästgiveri. 1955 stannade kung Gustaf VI Adolf till på gården under sin Eriksgata.

– Närheten till natur, kultur och berikande upplevelser är central för STF och vi är väldigt glada över möjligheten att få föra dialog om driften av stiftsgården i Undersvik. Vi vet att det är många som har starka band till den här platsen och vi är väldigt måna om att ett eventuellt samarbete vilar på en grund som känns trygg för båda parter, säger STF:s generalsekreterare Maria Ros Hjelm.