Den tidigare anställde lämnade på egen hand in ett anspråk på ”ideellt skadestånd” på 280 000 kronor samt ersättning för utebliven lön och ob-tillägg till kyrkorådet. Den anställde blev uppsagd i december 2020. Ärendet avgjordes genom central tvisteförhandling under förra mandatperioden och togs inte vidare till Arbetsdomstolen.
Begärde beslutsprövning
På kyrkorådets möte i juni röstade majoriteten bestånde av ledamöter ur gruppen Epok för att betala ut pengarna. Sammanlagt skulle det landa på runt 400 000 koronor. Oppositionen, bestående av ledamöter från Socialdemokraterna och Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan, röstade emot att betala ut skadeståndet, men för att betala ut ersättningen för utebliven lön.
– Vi gjorde det för att man i kommunen brukar göra så att man får tre månadslöner när man blir avskedad. Men med facit i hand tycker vi inte att vi ska betala ut några pengar alls, säger kyrkorådsledamoten Marita Eckerrot (Posk).
Oppositionen har skickat in en begäran om beslutsprövning hos Västerås stifts domkapitel.
– Ärendet är utagerat i och med att facket inte valde att driva det vidare och då tycker inte att vi ska ge bort några pengar, säger Marita Eckerrot.
Hon vill att domkapitlet prövar om beslutet fattats på ett korrekt sätt eller inte.
– Jag hoppas få veta om man överhuvudtaget får gör så som Epok tycker att vi ska göra. Det behöver granskas så att allt blir rätt och riktigt.
Tycker uppsägningen var fel
Jens-Mikael Larsson (Epok), ordförande i kyrkorådet, tycker att det är rimligt att ersätta den tidigare anställde.
– Vi menar att frågan är så dåligt skött från början att avskedet inte skulle ha skett överhuvudtaget. Tittar man på de tre punkter som man har till grund för avskedet så är det småsaker.
Nora Bergslags församling har tidigare haft problem med den psykosociala arbetsmiljön och varit föremål för flera utredningar hos Arbetsmiljöverket. Senast i maj drog fackförbunden efter dialog med kyrkorådet tillbaka en så kallad 6:6a-anmälan, en formell begäran om åtgärder från arbetsgivaren.
Nomineringsgruppen Epok bildades som en protest mot den bristande arbetsmiljön. I kyrkovalet förra året fick gruppen 52,2 procent av rösterna. Flera av personerna på Epoks lista har varit engagerade och uttalat sig negativt om församlingens agerande vid uppsägningen av den tidigare anställde.
– Den här frågan har hängt med i en valrörelse som blev väldigt smutsig. Men vi i Epok har inte drivit frågan. Jag som kyrkorådsordförande har att ta ställning till de skrivelser som kommer in och här kom det in ett skadeståndskrav som vi har hanterat, säger Jens-Mikael Larsson.
Inte råd med felrekrytering
Han menar att det hade kunnat bli ännu dyrare om den tidigare anställde valt att driva frågan civilrättsligt.
– Vi vill bli av med frågan så att församlingen kan läka. Vi har andra arbetsmiljöproblem som vi ska ta tag i nu plus en ekonomi som är ansträngd.
Sedan den tidigare kyrkoherden slutade sin tjänst i slutet av förra året har församlingen haft fyra olika tillförordnade kyrkoherdar. En annons för kyrkoherdejobbet ligger ute, men församlingen kommer ta den tid som behövs för att hitta rätt kandidat, säger Jens-Mikael Larsson.
– Vi har inte råd med en felrekrytering och vi har en tillförordnad kyrkoherde nu som är väl etablerad i församlingen sedan många år.
Inte hört talas om likande
Enligt Marita Eckerrot så rådde Per Göran Forsberg, arbetsrättsjurist på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation som deltog på sammanträdet, kyrkorådet till att inte betala ut pengarna. Själv vill juristen inte bekräfta det eftersom han inte uttalar sig om enskilda medlemmar. Men han säger att det är ovanligt med en sådan begäran om ersättning som den i Nora Bergslagsförsamling.
– Jag har aldrig hört talas om att det gjorts något sådant. Det som i vanliga fall betalas ut är om det är en lagakraftvunnen dom eller att man i en förhandling, antingen med den fackliga organisationen eller annan företrädare för medlemmen, gör upp att något ska betalas ut för tvistens lösande. Men det är en helt annan sak.
Ärendet kommer troligtvis att tas upp av domkapitlet i september, enligt stiftsjuristen på Västerås stift. Innan dess betalas inga pengar ut.