Utbildning för att möta unga där spontana samtal uppstår

De ungas frågor ställs sällan i tidsbokad själavård, utan kommer spontant i ungdomsgrupper, konfirmationsundervisning eller andra möten med kyrkans anställda. Foto: Lars Rindeskog

De yngre bokar sällan tid för själavård när de behöver prata. Samtalen uppstår i konfagrupper eller ungdomsverksamhet. Praktisk samtalsträning stärker pedagogisk personal och andra att ta de svåra samtalen där och då.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
De ungas frågor ställs sällan i tidsbokad själavård, utan kommer spontant i ungdomsgrupper, konfirmationsundervisning eller andra möten med kyrkans anställda. Foto: Lars Rindeskog

Själavårdande samtal med unga är en viktig del av Svenska kyrkans verksamhet, men att möta dem på deras villkor är inte alltid enkelt. Kursen Själavårdande samtal för unga vill utbilda medarbetare att våga mer i möten med barn och unga.

I Härnösands stift arrangeras kursen i höst för fjärde gången. Stiftspedagogen Maria Vilander Holmquist har varit med vid alla tillfällena, det första år 2017.

Liknande utbildningar ges i flera stift, men anpassas efter hur stiftet ser ut och hur lång resväg deltagarna har. I Härnösands stift ges den vid tre tillfällen, då man träffas i två dagar vardera.

– Det handlar om att öva på samtal, vi övar på ganska konkreta situationer och tittar på förutsättningarna för att möta målgruppen, säger Maria Vilander Holmquist.

Mellan träffarna läser deltagarna kurslitteratur på egen hand, och sist görs en hemuppgift där deltagarna ska titta på sin egen församling eller arbetsplats och göra en lokal omvärldsanalys, för att se hur man lyckats möta de unga och deras behov.

– Den här målgruppen är inte så bra på att komma på samtal på bokade tider, utan det blir oftast spontana möten. Det händer efter ungdomsgruppen, på konfaträffen eller när man möter någon ute på stan.

Utbildningen vill göra deltagarna bättre på att våga möta och fånga upp de möjligheterna till samtal.

– Det är även en barnrättsfråga. De unga är också församlingsbor och har rätt till själavårdande samtal, säger Maria Vilander Holmquist.

Vi övar på ganska konkreta situationer och tittar på förutsättningarna för att möta de unga.

Initialt riktades utbildningen därför till pedagogisk personal.

– Tanken var att det är de som inte har någon annan själavårdsutbildning och också de som har mest möten med de unga. Men det är inte stängt för andra grupper. I alla omgångar jag varit med har det varit deltagare från alla de fyra profilyrkena med.

Att de kallar kursen själavårdande samtal och inte själavård för unga är medvetet.

– I Härnösands stift vill vi lyfta två kompletterande spår i själavården, dels enskild själavård som är ett specifikt uppdrag och hör till vigningstjänsten: Dels församlingssjälavården i stort där, vi alla kan bidra med själavårdande sammanhang och samtal.

Efter genomgången kurs ska deltagarna ha fått tillgång till nya verktyg för själavårdande samtal med unga, fördjupad kunskap om deras livssituation både i den egna församlingen och i samhället i stort, samt ha identifierat de ungas mötesplatser i den egna församlingen och vilka resurser som finns för att möta dem i själavårdande samtal.

Maria Vilander Holmquist tror att det är viktigt att få träna praktiskt på livsnära och många gånger svåra samtal.

– Så ofta försöker vi fixa, laga och hitta lösningar. Men kyrkans uppdrag är kanske att snarare vara medvandrare och låta individen lösa det själv. Det är vi inte vana vid, särskilt inte när det gäller barn och unga. Så det är bra att öva sig i.

Nästa kursomgång i Härnösands stift startar i höst.