I de allra flesta länder där Svenska kyrkan har utlandsförsamlingar är det på grund av smittspridningen inte tillåtet att fira offentliga gudstjänster. Vigslar har ställts in och kaféverksamheter stängts ner. Församlingarnas ekonomi drabbas hårt och flera har korttidspermitterat lokalanställd personal.
– Församlingarna behöver balansera sin ekonomi och förhåller sig till de lokala ländernas regler. Det handlar om korttidspermitteringar där staterna går in och betalar olika summor, precis som i Sverige, säger Svenska kyrkan i utlandets chef Rickard Jönsson.
Svenska kyrkan i London har korttidspermitterat en tjänst på 100 procent och två på 50 procent. I Bryssel arbetar församlingens husfar och församlingsassistent nu bara en dag i veckan och på Mallorca har församlingen korttidspermitterat en lokalvårdare på 8 timmar. Även Svenska kyrkan i Berlin ser över möjligheten att förkorta arbetstiden för lokalanställda.
Ett fåtal av den utsända personalen arbetar från Sverige. Vissa som tillhör riskgrupper har kallats hem och vissa som varit på besök i Sverige har blivit fast när gränser stängts.
– Vi har konstant dialog med församlingarna och gör kontinuerliga riskbedömningar. För de mobila prästerna har vi justerat tjänsten, eftersom det är omöjligt att resa. De täcker sina pastorala områden, men går också in som jourhavande präst, säger Rickard Jönsson.
– Men utsänd personal permitterar vi inte. Vi ska upprätthålla verksamheten. Det är jätteviktigt i tider av kris.
Det är ännu för tidigt att säga hur stor effekt nedstängningarna kommer få på utlandsförsamlingarnas ekonomi, säger han. Det beror på hur länge pandemin och restriktionerna håller i sig.
– De flesta församlingar klarar sig nog ganska bra fram till efter semestern. Men om det fortsätter i höst och in i basartider blir det problem. Det handlar om väldigt mycket pengar för många församlingar.