Diakon Susan Bergkvist, som bland annat ansvarar för de gröna volontärerna i församlingen, visar runt i Gläntan. Här har många krafter bidragit till att ställa i ordning. Naturens egen altartavla öppnar sig ner mot ekarna i ljusgrön lövdräkt.
– Vi har några förberedelser kvar, men det allra mesta är klart, säger Susan Bergkvist.
Sedan biskop Andreas Holmberg uppmanade församlingarna i Stockholms stift att tills vidare från och med den 2 april inte kalla till ”offentliga gudstjänster där människor fysiskt samlas i kyrkorummet vid en bestämd tidpunkt”, har en uppdämd längtan att fira gudstjänst tillsammans frigjort kreativitet på sina håll.
I Nacka församling skapade effekterna av coronapandemin ett behov av en utomhuskyrka. Med röjsågens hjälp och tack vare ett stort engagemang, från kyrkogårdschef till volontärer, har en plats formad som en amfiteater gjorts redo.
– Det är lite på försök det här, men vi är glada och stolta över att det har blivit så fint, säger Carl Dahlbäck, kyrkoherde i Nacka församling. Vi har även övat för att nattvarden ska fungera säkert.
Carl Dahlbäck berättar att platsen varit påtänkt för olika slags meditativa och kreativa aktiviteter under en längre tid.
– Plötsligt öppnades den som en utomhuskyrka i gläntan. Avsaknaden av mässfirande under coronapandemin fick oss att ta itu med det nu. Så många krafter har gjort det hela möjligt, det har räfsats och röjts, det har släpats och ställts i ordning.
En utomhuskyrka ligger i linje med församlingens miljöengagemang, med bland annat miljöcertifiering och arbetet med FN:s globala mål för hållbarhet, förklarar han.
– Engagemanget är kopplat till verksamheten och vårt intresse för naturen har vuxit fram i olika delar, till exempel i vårt växthus och örtagården. Tanken med en utomhuskyrka låg nära till hands.
Gläntan kan också bli en plats för dop och vigslar.
– Platsen är lite charmigt opraktisk, men vi har försökt tillgänglighetsanpassa med en säker träbänk. Däremot kan det vara svårt att ha en begravningsgudstjänstmed kista på platsen, men med urna går det.
Carl Dahlbäck berättar om den utomhusbegravning med kista som i stället hölls på en plats mellan Nacka kyrka och Nacka kapell då prästen stod på trappan och de 15 i begravningssällskapet stod utomhus.
– Utomhusbegravning tror jag kan bli aktuellt igen. Det är både säkert och praktiskt.
Namnet Gläntan, varifrån kommer det?
– Det är från en dikt av Tomas Tranströmer: ”Det finns mitt i skogen en oväntad glänta som bara kan hittas av den som gått vilse” som vi tyckte passade. Vi har ristat in dikten i en stor sten som är en av sittplatserna i Gläntan.