Sedan Svenska kyrkan skildes från staten har debatten om vem som ska vara prästernas arbetsgivare blossat upp med viss regelbundenhet.
I dag är prästen anställd av församlingen. Så var det egentligen förr också, men arbetsgivaransvaret delades då med domkapitlen, bland andra. Biskop Johan Tyrberg har i en uppmärksammad intervju öppnat upp för att stiften åter ska få ett större arbetsgivaransvar för präster.
Tycker det är viktigt att klargöra riskerna
Per Westberg, i dag stabsjurist på Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation, deltog i utrednings- och beredningsarbetet av hur prästernas anställningsförhållanden skulle utformas efter relationsändringen år 2000. Han betonar att arbetsgivarorganisationen inte tar någon ställning i frågan. Men som tidigare tjänsteman i utredningsarbetet tycker han dock det är viktigt att klargöra riskerna med att låta präster och kanske diakoner bli stiftsanställda.
- Om man gör det så skulle nog Svenska kyrkans ställning som episkopal kyrka försvagas, säger han.
Per Westberg menar att om domkapitlen blir arbetsgivare så kommer också civila domstolar, som arbetsdomstolen, att kunna ha synpunkter på domkapitlens tillsyn av sin personal. Om ett domkapitel till exempel menar att en präst misskött sig så att han eller hon ska förklaras obehörig så skulle det fallet kunna hamna hos arbetsdomstolen.
- Sägs någon upp från en anställning så kan det prövas i domstol genom lagen om anställningsskydd. Då väger arbetsdomstolen in allt, och kan till exempel komma fram till att grovt rattfylleri inte är tillräcklig grund för att förklaras obehörig som präst och därmed sägas upp från sin anställning, säger han.
"Du kan inte förflytta en medarbetare hur som helst"
Med dagens system betecknas inte domkapitlens utlåtanden som arbetsrättsliga bedömningar eftersom domkapitlen inte är arbetsgivare. Det arbetsdomstolen kan pröva är församlingarnas, det vill säga arbetsgivarens, agerande.
- Om detta förändras så känner jag en viss oro för att arbetsdomstolen kan gå in och tolka kyrkans vigningslöften, det vore inte bra.
Ibland lyfts det fram att om präster vore anställda av stiften så skulle det vara enklare att förflytta dem till en annan tjänst vid en konflikt. Men Per Westberg pekar på att detta skedde mycket sällan förr. Idag skulle det dessutom vara ännu svårare, då den anställdes rättigheter har stärkts. Den nya arbetsplatsen måste till exempel vara i närheten av den gamla.
- Du kan inte förflytta en medarbetare hur som helst, säger han.
Önskar att de som ger sig in i debatten läser på
En del präster lyftes dock ur församlingar och fick tjänster på stiftsnivå när konflikter inte kunde lösas. Men det ser inte Per Westberg heller som en lyckad lösning.
- Präster hamnade med meningslösa uppgifter. Det var i många fall sorgligt, säger han.
Han tror inte heller att tillämpningen av arbetsmiljölagen blir enklare med två arbetsgivare.
- Det är också högst osäkert om dagens goda ordning att kyrkoherden leder all verksamhet skulle kunna finnas kvar om inte arbetsgivaren för övrig personal har en arbetsgivarmässig relation till den som är chef.
Per Westberg önskar att de som debatterar frågan idag grundligt sätter sig in i de överväganden som gjordes under 1990-talet.
- Biskop Johan Tyrberg har förstås kunskap, men alla har inte den. Det är viktigt att hålla debatten levande.