Utskottet vill avslå ny folkrättsmotion

Uigurer och andra muslimer ber i en moské i  Xinjiangregionen under ett besök som den kinesiska regeringen organiserade för utländska journalister i december 2021. Foto:Mark Schiefelbei/AP

Motionärer från Kristdemokrater i Svenska kyrkan vill att kyrkostyrelsen, på grund av uigurernas situation, ska föreslå en granskning av folkrätten i Kina. Ekumenikutskottet föreslår kyrkomötet att avslå motionen.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Uigurer och andra muslimer ber i en moské i  Xinjiangregionen under ett besök som den kinesiska regeringen organiserade för utländska journalister i december 2021. Foto:Mark Schiefelbei/AP

Det finns runt 10 miljoner uigurer i Kina, de flesta bosatta i regionen Xinjiang. Fyra ledamöter från Kristdemokrater i Svenska kyrkan lyfter i en motion fram uppgifter om fysiska, psykiska och mentala övergrepp som uigurer utsatts för. De föreslår att: ”Kyrkomötet beslutar att uppdra till kyrkostyrelsen att lyfta uigurernas situation i Kina i internationella ekumeniska organisationer och i dessa även föreslå en granskning av folkrättens tillämpning i Kina.”

Vill att kyrkomötet avslår motionen

Ekumenikutskottet som behandlat motionen vill att kyrkomötet ska avslå motionen och i stället rösta för att ”uppdra till kyrkostyrelsen att undersöka hur uigurernas situation i Kina kan belysas i internationella ekumeniska organisationer.”

– Så som motionen är skriven i en enda att-sats så ansåg vi att den inte gick att bifalla. Vi ville inte föreslå bifall med en så tydlig formulering om en granskning av folkrätten, säger Katarina Glas, Ekumenikutskottets ordförande.

Samma bedömning förra året

Beslutet på förra årets kyrkomöte om att ge kyrkostyrelsen i uppdrag att lyfta frågan om att granska folkrättens tillämpning i Israel och Palestina, även utifrån FN:s apartheidkonvention, väckte debatt och fick kritik. Katarina Glas framhåller att Ekumenikutskottet även då hade föreslagit avslag för förslaget att uppdra till kyrkostyrelsen att ”låta granska” den folkrättsliga situationen i Israel och Palestina.

– Jag beklagar att man inte gick på utskottets linje förra året. Jag tyckte att vi hade ett genomarbetat förslag även där, säger Katarina Glas.

– Vi gjorde samma bedömning då, att Svenska kyrkan inte själv skulle göra en granskning av folkrätten. Det här är viktigt att göra tillsammans med parters och när det gäller uigurerna så har vi inga partners i det området. Det gör det svårt för oss att bedöma risker och vi vill inte ta en roll där vi orsakar risk för någon.

Görs bäst genom ekumeniska organ

Ekumenikutskottet anser att granskningar så som den som föreslagits bäst görs gemensamt i ekumeniska organ. I betänkandet står att Kyrkornas världsråd noga överväger om grupper riskerar att utsättas för fara innan uttalanden och aktioner görs. Utskottet menar också att det skulle vara svårt att agera rätt i ärendet med uigurerna utan att samverka med en partner som känner till de lokala förhållandena.

– Det betyder inte att vi inte ser allvaret i uigurernas situation. Vi ser gärna ser att man i ekumeniska organ påtalar det och även lyfter andra utsatta minoriteters rättigheter.