– Våldet ligger som en våt filt över väldigt mycket, det gör att glädjeläget är lägre i hela samhället.
Men islamistiska hot och terrordåd kan föra med sig en negativ syn på muslimer i allmänhet, varnar han.
– Det finns en rörelse, i vid bemärkelse, som försöker skapa fientlighet mot islam. Det behöver vi ta på allvar. Men vi behöver också synliggöra de goda vardagsrelationer som finns mellan arbetskamrater och grannar med olika religiös bakgrund.
– Det är viktigt att inte låta terrorrörelser äga våra definitioner av nuet, varandra eller framtiden, eller av vår bild av en väldigt bred religiös åskådning, som islam.
– Det gäller att tala till det bästa och goda hos varandra. De flesta vill ha ett gott samhälle och vill inte vara fiende till sina grannar.
Det är viktigt att inte låta terrorrörelser äga våra definitioner av nuet, varandra eller framtiden, eller av vår bild av en väldigt bred religiös åskådning, som islam.
I programmet 30 minuter den 12 oktober intervjuades Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. Programledaren ställde frågor om syndabockstänkande till Jimmie Åkesson utifrån en DN-debattartikel som ärkebiskopen skrivit. Efter Jimmie Åkessons tal om islam på partiets landsdagar i november kommenterade Martin Modéus talets innehåll utifrån samma tankegång som i debattartikeln:
– Syndabockstänkandet, att klumpa ihop stora mängder människor, att skapa en fiktiv bild av hur de tänker och sedan skapa fiendebild av dem, den typen av tankefigurer är rätt vanlig och de kan dyka upp var som helst.
Det finns en lockelse i de enkla lösningarna: Invandringen är problemet. Muslimerna är problemet.
– Men vi måste hålla oss för goda för de enkla lösningarna.