Valet att prisa Pella Thiel väcker starka reaktioner

Pella Thiel

Å ena sidan hedrande, å andra sidan smärtsamt, så beskriver miljöaktivisten Pella Thiel känslorna kring priset. Foto: Marcus GUstafsson

Miljöaktivisten Pella Thiel har tilldelats 2023 års Martin Luther King-pris. Beslutet får kritik bland annat av människorätts- och miljöaktivister. Kristna fredsrörelsen tar nu avstånd från valet av pristagare.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Taggar:

Pris
Pella Thiel

Å ena sidan hedrande, å andra sidan smärtsamt, så beskriver miljöaktivisten Pella Thiel känslorna kring priset. Foto: Marcus GUstafsson

Reaktioner har kommit från flera håll. Något som även adresseras på prisets hemsida:

"Efter det att priset tillkännagivits har ett antal personer kontaktat priskommittén och uttryckt kritik mot valet av pristagare. Priskommittén har efter detta kommit till olika slutsatser kring att stå kvar vid valet av årets pristagare".

En konsekvens av valet har blivit Kristna fredsrörelsen, som är med i den kommitté som utser pristagaren, gått ut och protesterat och säger att de inte kan stå bakom årets pris, de kommer därmed inte heller att medverka vid prisutdelningen.

– När det gäller ett pris i Martin Luther Kings namn krävs att man aktivt integrerar antirasism i sin aktivism och sitt arbete, säger Kristna fredsrörelsens generalsekreterare Lotta Sjöström Becker till Sändaren.

Argumenterar i ett öppet brev

Förutom att Kristna fredsrörelsen tar ställning finns det även ett öppet brev som skrivits under av bland annat tidigare pristagare. 

"Vi uttrycker härmed vår djupa oro över att årets Martin Luther King-pris går till Pella Thiel. Vi är 164 människorätts- och miljökämpar från olika håll i Sverige och bland oss finns utsatta minoritetsgrupper, people of color, urfolk, överlevande från Förintelsen, judar, muslimer, flyktingar och HBTQI-personer som alla anser att Thiel inte är en lämplig kandidat, för just detta pris", så inleder undertecknarna sitt öppna brev till prisutdelarna.

Kritiken mot Pella Thiel beror på att hon anses ha försökt inkludera och samtala med högerextrema. Hon kritiseras också för att hon medverkat i politikern Erik Almqvists, (SD), kanal Exakt24. Erik Almqvist var inblandad i järnrörsskandalen och Exakt24:s anses ha en positiv inställning till den nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR).
Kritikerna tycker att Pella Thiel då hon "öppnat både famnen och dörrarna till den breda miljörörelsen för organiserade rasister är direkt olämplig att bli associerad med Martin Luther Kings livslånga medborgarrättsliga och antirasistiska kamp". 

Thiel: Stämmer inte

Pella Thiel säger till Kyrkans Tidning att hon inte delar bilden av att ha bjudit in och samarbetat och bjudit in högerextrema rörelser.

– Det stämmer inte att jag har samarbetat med och bjudit in högerextrema rörelser. Brevet innehåller väldigt svepande kritik om alla möjliga saker  som jag menar syftar till att misskreditera mig på ett sätt som jag tycker är ganska fult.

Hur kom det sig att du valde att medverka i det omdiskuterade forumet?

Det var vid ett tillfälle, en gång, på ett evenemang min gård. Det gjorde jag för att jag verkligen delar oron för hoten mot demokratin. Därför tycker jag att det är mitt ansvar att när jag får tillfälle att prata med oliktänkande så behöver jag göra det. Framförallt från omställningsrörelsens perspektiv som jag ser som en av få rörelser som kan adressera polariseringen genom att bjuda in till lokal konstruktiv handling och delaktighet.

Ursäkten ger ingen effekt

Att hon flertalet gånger bett om ursäkt för om medverkan sårat människor får inte kritikerna att ändra sig. De menar att ursäkten kom sent och att hon då bad ursäkt för att människor tagit illa vid sig men inte för att hon "samverkat och bjudit in de högerextrema".

-Det verkar inte spela någon roll vad jag säger eller skriver. Det finns mycket berättigad rädsla för rörelser som växer i samhället nu som är farliga, en rädsla jag verkligen delar. Jag uppfattar att den projiceras på mig. Det känns inte alls bra så klart.

Hon känner idag ånger över sin medverkan efter så många människor tagit illa vid sig, berättar hon. 

- Jag kan väl citera en annan känd kristen, Desmond Tutu, som säger: "Om du vill ha fred så är det viktigare att prata med dina fiender än dina vänner". Det var det jag försökte göra och som inte togs inte emot särskilt väl.

Dubbla känslor 

De 164 undertecknarna lyfter i sitt brev att det dessutom inte bara slutade med en medverkan utan att Thiel dessutom valde att sprida filmen från Exakt24 med en uppmaning att titta på den, trots att det i klippet även finns en uppmaning att donera pengar till Exakt24. Något som enligt dem både normaliserar kanalen inom miljökretsar och bidrar till att höja tittarsiffrorna.  

För Pella Thiels del väntar en prisutdelning på måndag. Det är dubbla känslor berättar Thiel. 

Jag vet att de som delar ut priset verkligen vill dela ut det till mig och känner mig överväldigad och ödmjuk inför det. Samtidigt är det så klart tråkigt att många inte tycker att jag är en värdig pristagare. 

Hur ser du på att den Kristna fredsrörelsen inte kommer att närvara på måndag?

- Jag har väldigt svårt att uttala mig om det för jag känner inte till vad de baserar sitt beslut på, de har inte kontaktat mig. Det jag har förstått på omvägar är att de menar att man måste ha en tydligt anti-rasistiskt perspektiv. Jag uppfattar ju att mitt arbete handlar om att bygga ett samhälle utan förtryckande strukturer och diskriminering, så jag tycker att Kristna Freds beslut verkar utgå ifrån en ganska snäv syn på vad ett anti-rasistiskt arbete betyder. Men jag har som sagt inte diskuterat det med dem då de inte tagit kontakt med mig.

Fakta: Martin Luther King-priset

Martin Luther King-priset har delats ut sedan 2005.

Priset delas ut i Martin Luther Kings anda är ett sätt att hedra hans arv för hopp och försoning.

Priset går till en person eller grupp som arbetar för fred och rättvisa. För ett bättre samhälle. En person eller grupp, med tydlig koppling till Sverige, som visar solidaritet med sina medmänniskor och som finner inspiration i ickevåldets ideal.

Priskommittén består bland annat av representanter från Sveriges kristna råd, Equmeniakyrkan och Svenska fredsrörelsen.