Visk: Växande gängkriminalitet gör avhopparverksamhet viktigare

Visk vill ta fram en nationell strategi för kyrkans deltagande i avhopparverksamheten från kriminella nätverk. Foto: Annika af Klercker

”Jag tror inte det hjälper med enskilda själavårdssamtal med en fängelsepräst”, säger Britt Björneke, ledamot i kyrkomötet för Vänstern i Svenska kyrkan (Visk). Nu återkommer hon med sitt förslag om en nationell strategi för kyrkans deltagande i avhopparverksamheten från kriminella nätverk. 

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Visk vill ta fram en nationell strategi för kyrkans deltagande i avhopparverksamheten från kriminella nätverk. Foto: Annika af Klercker

Förslaget om att anta en nationell strategi för kyrkans deltagande i avhopparverksamheten från kriminella nätverk har väckts vid två tidigare tillfällen men fått avslag. Kyrkomötet röstade som senast i november förra året nej till hennes motion. Nu återkommer Britt Björneke, Visk, med förslaget.

"Sedan Kyrkomötet behandlat motionerna har tyvärr gängkriminaliteten ytterligare eskalerat", skriver hon i motionen

Britt Björneke föreslår vidare att församlingarna ska börja utvärdera sina lokala insatser i verksamheter för avhoppare från kriminella gäng. 

Britt Björneke

– Jag tror inte att det räcker med enskilda själavårdssamtal med en fängelsepräst. Det är en bra början för att motivera avhoppare men jag tror på ett djupare samarbete med övriga delar av församlingen. Alla kan göra en insats, säger hon.

Hon siar om hur ett sådant arbete kan komma att se ut inom en församling:

- Det kan vara att utse olika stödpersoner till de familjer som tar hand om de avhoppade kriminella. Församlingarna emellan kan det handla om att man har kontakt med varandra för att hjälpa killarna till ett nytt liv på annan ort till exempel. Det kan även handla om fler besök i fängelser.  

Ingen samsyn

Britt Björneke anser att det i dag inte finns någon kontroll på hur arbetet med avhopparverksamheten för kriminella bedrivs i församlingarna. 

- Det görs en del i de församlingar där det finns polispräster och fängelsepräster. Men det räcker inte då församlingen som sådan inte är involverad i arbetet. Det finns ingen samsyn på det hela, hävdar hon.

En 16-årig pojke i Bagarmossen blev skjuten förra veckan. Skarpnäcks församling samarbetar redan med polisen, skolan och fritidsgården för att stävja våldet. Vad mer kan en församling göra för att få de unga att välja en annan väg i livet än den våldsbejakande?

- Det krävs ett förebyggande arbete och där tror jag att de enskilda själavårdssamtalen betyder mycket. Jag tror också på ett utökat samarbete med polisen som behöver hjälpa till ytterligare för att få ut de unga killarna från destruktiva miljöer. Jag tror också på de existentiella samtalen. Har man gjort något dumt är det viktigt att sona sitt brott och välja en annan väg och där kan kyrkan visa vägen, säger Britt Björneke.