Var det en ursäkt som Janne Andersson formulerade?

Janne Andersson

Under tisdagens kallade Janne Andersson till en pressträff där han visade ånger och framförde sin bild efter den uppmärksammade diskussionen med Viaplays fotbollsexpert Bojan Djordjic. Foto: Øyvind Lund och Janerik Henriksson/TT

Förbundskapten Janne Andersson hamnade i en hetsig diskussion med fotbollsexpert Bojan Djordjic efter 5-0 vinsten mot Azerbajdzjan i fotboll. Förbundskaptenens ursäkt efteråt har ifrågasatts. Biskop Sören Dalevi berättar här om hur man på bästa sätt ber om förlåtelse.

Glädjen byttes snabbt ut mot något annat. Efter en hetsig diskussion om en fotbollsspelare skulle ha fått mer speltid lägger Janne Andersson ned mikrofonen och stormar ut. Under den hetsiga diskussionen är det förbundskaptenens fråga till Bojan Djordjic om vem han representerar som väckt uppmärksamhet då det tolkats på olika sätt.

Bojan Djordjic krävde under sändningen att Janne Andersson skulle be honom om ursäkt. Vilket han nu också gjort.

Ber om ursäkt under presskonferens

Under tisdagen kallades det till presskonferens. Där gav Janne Andersson sin bild av det hela och bad om ursäkt. Bland annat redde han ut det som av vissa tolkats som rasistiskt - Bojan Djordjic har serbiskt påbrå.

– Det handlar inte om hans ursprung. Jag är jätteledsen för att han tolkar det så. Alla är lika värda oavsett, säger Janne Andersson under pressträffen som direktsändes i SVT.

Senare under dagen kom beskedet från Djordjic via ett pressmeddelande från Viaplay: ”Jag kan förlåta men inte glömma”

Men var det en förlåtelse som förbundskaptenen levererade under pressträffen?

Biskop Sören Dalevi: "Jag förstår Janne"

I radioprogrammet Talkshow i P1 ger biskop Sören Dalevi sin syn på det hela.

- Jag är själv chef och ledare för ganska många människor. Jag kan förstå Janne, man är ofta pressad och man ska ta många beslut. Han sänker garden här.

I kristendomen talas det om förlåtelse och försoning. På frågan om Janne Andersssons uttalande, ”Jag ber jättemycket om ursäkt om han har tolkat det så”, kan ses som en ursäkt säger Sören Dalevi:

- Vad Janne gjorde var att han började på ett steg till förlåtelse och försoning. Men han är inte hela vägen där, så tänker jag.

Vad som det sedan diskuteras om är om det verkligen är en ursäkt när man säger: ”jag är jätteledsen för att han tolkar det så”.

- Det kostar alltid att be om förlåtelse. Vad jag tycker är att sådant här inte ska lösas medialt. Det ska inte göra genom presskonferenser. Janne ska ta en kaffe med Bojan så ska Janne lägga korten på bordet och berätta vad han kände och menade.

Viktigt att tala ut utan mellanhänder

Enligt biskop Sören Dalevi börjar alla försoningsprocesser med att man talar direkt med varandra och lägger korten på borden. Han säger även att de två männen i det här fallet gissningsvis har en relation sedan tidigare och att det sannolikt finns något annat som ”ligger och puttrar”. Sedan utvecklar han vilka ingredienser en bra ursäkt ska innehålla:

- Jag ser att detta har fått dig att tänka såhär och jag menade såhär. Min situation var såhär och jag mådde såhär.

Framförallt betonar han vikten att ses på tu man hand och inte reda ut saker genom media och sociala medier.

För den som vill ha ett rättesnöre från kristendomen att förhålla sig till säger han i intervjun i Talkshow i P1.

- Allt vad du vill att andra ska göra mot dig ska du också göra mot dem. Det tycker jag är ett bra rättesnöre oavsett om man är kristen eller inte. Jesus säger att om du har något otalt med din bror, gå inte först och be i kyrkan. Gör först upp med din bror, sedan kan du gå till kyrkan. Det handlar om att vara hands on och inte komplicerad.

Forskaren: Skillnad på om-säkt och ursäkt

Kanske är det just för att det kostar som viss typ av formulering seglat upp. Sofia Jeppsson är docent i filosofi med inriktning mot praktisk filosofi. I sin forskning har hon bland annat fokuserat på fri vilja och moraliskt ansvar.

Sofia Jeppsson

- Ibland pratar man om If-pologiez, direktöversatt en om-säkt istället för ursäkt: Jag är ledsen OM du tog illa upp eller OM du blev ledsen. Istället för att säga jag är ledsen att jag sa de här sårande grejerna och ta ansvar, säger hon till Kyrkans Tidning.

Genom att formulera sig på det här sättet kan man alltså säga att den skyldige hittar ett sätt att inte ta på sig hela ansvaret.

- Då antyder man istället att det är den andra personen som är lite överkänslig. Det kan lätt bli manipulativt. Folk skulle inte göra så om man inte kunde komma undan med det många gånger. Men det händer också att folk säger ”Du, det där var ingen riktig ursäkt”, säger Sofia Jeppsson.

Prenumerera på Nyhetsbrev

1 Kommentar

LÄGG TILL NY KOMMENTAR

Du måste vara inloggad för att kommentera. Klicka här för att logga in.

Katarina
Krävs det två för att strida? Hur känsliga ska vi vara? I en kränkthetskultur som förlorat sig i egot kan kravet på förlåtelse till slut snarare användas som hämnd och ett sätt att utöva makt. Romarbrevet 12:18-21 uppmanar oss att hålla fred med alla människor med ett viktigt tillägg: "så långt det är möjligt och beror på er." Det går alltså inte alltid att vara den ständigt älskade och omtyckta. Att "leva i förlåtelse" är väl mer en grundinställning än konsten att överleva en schavottering? För felar gör vi alla. Tycker att vår tids krav har blivit inhuman. Krav på exemplariskt uppförande, krav på offentliga ursäkter, krav på förlåtelse - allt verkar snarare handla om att härska över andra istället för att hantera sina egna känslor, den andra sidan av myntet, med hämndkrav på fienden. "Hämnas inte, mina älskade, utan lämna rum för vredesdomen. Ty det står skrivet: "Min är hämnden, jag skall utkräva den", säger Herren. Men "om din fiende är hungrig, så ge honom att äta, om han är törstig, ge honom att dricka. Gör du det, samlar du glödande kol på hans huvud". Låt dig inte besegras av det onda utan besegra det onda med det goda."
8

Lediga jobb

LEDIGA JOBB

Stockholms stift
Göteborgs stift
Västerås stift
Uppsala stift
Göteborgs stift
Stockholms stift