Fackförbundet Vision släppte i slutet av 2022 resultatet från en arbetsmiljöundersökning med svar från knappt 10 000 av sina medlemmar. Nu släpper förbundet också en rapport som belyser resultat kring kränkande särbehandling på jobbet.
I rapporten jämförs kommunal, regional och privat sektor med Svenska kyrkan och resultaten visar att förekomsten av kränkande särbehandling är hög hos alla Visions medlemsgrupper, men högst hos Svenska kyrkan.
Känner igen problematiken från mötet med medlemmar
I Svenska kyrkan är andelen som utsatts för kränkande särbehandling på arbetsplatsen de senaste 12 månaderna från arbetskamrater 25 procent och från chefen 20 procent. För Visions medlemmar totalt är andelen 17 procent från arbetskamrater och 18 procent från chef.
– Att så många upplever kränkande särbehandling är problematiskt. Men jag känner igen det från när jag möter medlemmar, så jag är inte förvånad, säger Jens Lagnestam, som är församlingspedagog och ledamot i Visions förbundsstyrelse.
"Kyrkoherdar sitter på dubbla stolar"
20 procent av Visions medlemmar i Svenska kyrkan har upplevt kränkande särbehandling från chefen. Samtidigt är Svenska kyrkan den sektor där flest, 73 procent, tycker att de alltid eller för det mesta får uppmuntran från chefen.
– Det som utmärker kyrkan är att man har ofta chefer som har andra uppgifter än enbart ledarskap. Kyrkoherdarna sitter ofta på dubbla stolar, säger Björn Cárdenas, arbetsmiljöstrateg på Vision.
Chefens dubbla roller, där medarbetare känner ett närvarande ledarskap, men samtidigt inte upplever ett lika professionellt agerande kring vad som accepteras eller inte av medarbetare, kan vara förklaringen till de tvetydiga resultaten, säger Björn Cárdenas.
Viktigt med stöd till chefer
För att lösa problemen tror han att det är viktigt att chefer får ordentligt med stöd, både i form av kunskap och utbildningar, men också tid att vara närvarande.
– Chefen är en nyckelspelare för att förebygga kränkande särbehandling, säger Björn Cárdenas.
Han uppmanar också medarbetare, även i mindre församlingar med få anställda, att utse lokala skyddsombud för att bygga upp en bra skyddsorganisation.
Motsägelsefulla resultat
I en medarbetarundersökning från Svenska kyrkans arbetsgivarorganisation (Skao), som Kyrkans Tidning tidigare har skrivit om, svarade 6 procent att man hade upplevt kränkande särbehandling på arbetsplatsen under de senaste 12 månaderna. Frågorna i Skaos och i Visions undersökning är snarlikt formulerade, men vad den stora skillnaden i resultatet beror på kan varken Skao eller Vision svara på.
– Jag kan inte jämföra undersökningarna, men kan konstatera att det saknas kunskap om förekomsten av kränkande särbehandling. Och ett budskap som vi framför till SCB och Arbetsmiljöverket, som tar hand om den officiella statistiken (om arbetsmiljön i Sverige reds anm) , är att de måste börja undersöka detta. Både för att få en insikt i hur vanligt det här är och för att sen kunna följa utvecklingen, säger Björn Cárdenas.
Meningsfullt att jobba i Svenska kyrkan
I Visions arbetsmiljöundersökning ställs också frågor där Svenska kyrkan visar upp ett positivt resultat. Fördelat på yrkeskategori är präster och pastorer den grupp där flest, 85 procent, är nöjda med arbetet i stort. I jämförelse med kommunal, regional och privat sektor ligger Svenska kyrkan högst med 79 procent som överlag är nöjda med sitt arbete.
Många i Svenska kyrkan tycker också att arbetet känns meningsfullt. Efter chefer, är präster och pastorer den yrkesgrupp där flest upplever sitt arbete som meningsfullt.
– Jag tycker att den bilden stämmer väldigt överrens med hur jag ser det. Svenska kyrkan är en bra arbetsplats på många sätt, säger Jens Lagnestam.