Var tionde ledamot har lämnat sitt uppdrag

Huvudskälen bakom avhoppen är flytt eller att tiden inte räcker till. Linnea Hylén var tvungen att lämna sitt uppdrag i kyrkofullmäktige när hon flyttade till Uppsala för att studera.. Foto: Lars Rindeskog

Var tionde förtroendevald i Svenska kyrkan har lämnat sitt uppdrag sedan valet 2017. Det gäller såväl i kyrkofullmäktige som i stiften och i kyrkomötet. Det visar statistik som Kyrkans Tidning
tagit fram med hjälp av kyrkovalskansliet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

9 kr per månad i tre månader

Få tillgång till alla på sajten (ord pris 125 kr/mån) Därefter 50 % rabatt i ett halvår. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp
Huvudskälen bakom avhoppen är flytt eller att tiden inte räcker till. Linnea Hylén var tvungen att lämna sitt uppdrag i kyrkofullmäktige när hon flyttade till Uppsala för att studera.. Foto: Lars Rindeskog

Linnea Hylén, 22, blev invald i kyrkofullmäktige i Västerleds för-
samling i Stockholm vid valet 2017.

– Men mitt engagemang hann knappt börja innan jag var tvungen att avsäga mitt uppdrag. Jag flyttade på grund av studier och det omöjliggjorde för mig att fortsätta vara engagerad i församlingen.

Nu är Linnea Hylén aktiv i Centerstudenter och i lokalföreningen i Uppsala. Hon funderar på att ställa upp som kandidat igen till valet 2021. Att många unga behöver sluta på grund av flytt tycker hon är ett problem.

 

Mitt engagemang hann knappt börja innan jag var tvungen att avsäga mitt uppdrag. Jag flyttade på grund av studier och det omöjliggjorde för mig att fortsätta vara engagerad i församlingen. Linnea Hylén

– Den problematiken är viktigt att lyfta om man vill ta vara på ungas engagemang.

Störst andel avhopp har precis som förra mandatperioden Sverigedemokraterna, var fjärde ledamot har lämnat sitt uppdrag i kyrkofullmäktige sedan 2017. Högsta antal avhoppade ledamöter i kyrkofullmäktige, 431 stycken, har Socialdemokraterna. Det motsvarar 12 procent.

Kyrkans förtroendevalda är i snitt 61 år, medan medelåldern för politiker i riksdag, kommun- och regionfullmäktige är 52 år. Men samma trend finns i allmänpolitiken som i kyrkan, de som lämnar sina uppdrag är i snitt fyra år yngre än medelledamoten.

– Huvudskälet till att folk hoppar av är att familjen och karriären kommer i vägen, eller så flyttar man, säger David Karlsson.

– Jag tror att de flesta partier anstränger sig för att hitta ungdomar, men det är klart att det är något konstigt med ett demokratiskt system där vissa väljargrupper är kraftigt underrepresenterade.

Frimodig kyrka och Vänstern i Svenska kyrkan har förlorat nära var femte ordinarie ledamot i kyrkofullmäktige. Miljöpartister i Svenska kyrkan och Centerpartiet har bara förlorat nio procent och de lokala grupperna har tillsammans bara haft sju procents avhopp.

I kyrkomötet har däremot Miljöpartisterna tillsammans med SD haft störst andel avhopp, två respektive fyra valda har lämnat. Borgerligt alternativ, Kristdemokrater i Svenska kyrkan och Posk har haft ett avhopp. Fria liberaler i Svenska kyrkan, Fisk, och Vänstern i Svenska kyrkan har inte haft några avhopp.

Motsvarande period förra mandatperioden, från valet 2013 till augusti 2016, lämnade också runt tio procent totalt.

David Karlsson, viceprefekt vid Förvaltningshögskolan i Göteborg, har forskat på kommunpolitik. Han säger att det långsamt blir svårare att rekrytera nya politiker och tycker inte att tio procents avhopp är uppseendeväckande.

– Det är lägre än i kommunerna och ett visst avhopp är normalt i vårt valsystem där det också finns reserver.

Att SD har flest avhopp är inte heller något som förvånar David Karlsson.

– Det har vuxit så kraftigt de senaste åren och har haft en mängd uppdrag att besätta. Gruppen har i högre grad än andra satt samma person på flera platser och har behövt rekrytera folk som inte jobbat politiskt tidigare.

Fakta: Avhopp sedan riksdagsvalet 2018

Riksdag:
23 stycken, 6,6%

Regionfullmäktige:
216 stycken, 12,7%

Kommunfullmäktige:
1 703 stycken, 13,4%

Medelålder avhoppare: 47,5 år

Avhopp sedan
kyrkovalet 2017

Kyrkomöte:
24 stycken, 9,6%

Stiftsfullmäktige:
87 stycken, 10,2%

Kyrkofullmäktige:
1 367, 10%