Ärkebiskopen i Mellanöstern: Man kommer att sjunga julens sånger, men inte fira

Anna Hjälm, direktor för Svenska teologiska institutet i Jerusalem och ärkebiskop Martin Modéus i Uppståndelsekyrkan i Jerusalem. Kyrkan kallas också den Den heliga gravens kyrka. Foto: Mikael Stjernberg/Ikon

Ärkebiskop Martin Modéus har besökt Israel och Palestina, för att lyssna. Trots den mörka situationen såg han hoppfulla tecken - även när han befann sig i skyddsrummet.

Detta är en låst artikel. Logga in
DIGITAL PRENUMERATION

En månad 9 kr

Få tillgång till allt på sajten i en månad för 9 kr. Därefter förnyas prenumerationen löpande med 105 kr/månad. Avsluta när du vill. 

  • Eget konto med full tillgång till kyrkanstidning.se
  • E-tidning - papperstidningen i digital form
  • Nyhetsbrev, temabilagor, poddar, quiz och det praktiska verktyget Idé & inspiration
Köp

Anna Hjälm, direktor för Svenska teologiska institutet i Jerusalem och ärkebiskop Martin Modéus i Uppståndelsekyrkan i Jerusalem. Kyrkan kallas också den Den heliga gravens kyrka. Foto: Mikael Stjernberg/Ikon

De palestinska kristna känner sig övergivna. Därför bjöd Svenska kyrkans systerkyrka Evangelisk-lutherska kyrkan i Jordanien och de heliga landet in ärkebiskopen. Under ett kortare besök besökte Martin Modéus bland annat Betlehem och Ramallah.

- Det ligger som en sorg över Israel och Palestina, och det finns väldigt starka känslor kring det som hänt och det som händer. Vi har hört sörjandes berättelser om förlorade anhöriga och vänner, säger han.

Många kämpar för att bevara sin tro

När ärkebiskopen talar om krisen i Israel och Palestina är han noga med att benämna det lidande som finns hos både israeler och palestinier.

- Ödeläggelsen i Gaza och det eskalerande bosättarvåldet mot palestinier på Västbanken är fruktansvärt. Den israeliska gisslans situation i Gaza och Hamas raketbeskjutning är fruktansvärd, säger han. 

- Det är många som kämpar för att bevara sin tro i den här situationen, för andra är tron det verkliga stödet.

Torget framför födelsekyrkan i Betlehem är tomt på turister och födelsekyrkan var stängd. Foto: Mikael Stjernberg/Ikon

Ärkebiskopen besökte bland annat Betlehem, där julfirandet är en självklar del av stadens identitet. I år är staden tömd på turister och julstämningen avlägsen.

- Det är brist på bränsle och mat. Man kommer att sjunga julens sånger, men man har inga juldekorationer och kommer inte att egentligen fira, säger han.

Ärkebiskopen besökte en skola i Beit Sahour. "Allt är inte becksvart. Skolbarnen kan fortfarande sjunga och skratta". Foto: Mikael Stjernberg/Ikon

Men Martin Modéus upplevde inte allt som becksvart. Han mötte skolbarn som fortfarande kunde sjunga och skratta. Och han mötte också judar, kristna och muslimer som alla var överens om att en förändring måste till.

- I de sammanhang där vi rörde oss så hörde vi försiktiga tankar om att det måste finnas ett nästa steg. De jag mötte ville inte andra illa, de försökte att se det goda hos den andre, säger han.

Längst fram i The Evangelical Lutheran Christmas Church i Betlehem står 2023 års julkrubba. Foto: Mikael Stjernberg/Ikon

Resan inleddes en sabbatsgudstjänst i Jerusalem under fredagen. Efter fem minuter ljöd flyglarmet och alla sökte sig ner till skyddsrummet.

- Det som var starkt var att det fanns en kontinuitet i budskapet. Både uppe i synagogan och nere i skyddsrummet handlade budskapet om människokärlek, att vi måste finna ett sätt att bygga upp relationerna igen, säger han.

Teologi som inte skapar främlingskap

Martin Modéus tror att religiösa företrädare har en viktig uppgift i framtida försöka att skapa fred. De kan bidra till dialog mellan olika grupper och vara med om att återuppbygga relationer.

Men är problemet inte snarare att det är för mycket religion i detta område?

- Jag tror inte det är en volymfråga, att det handlar om för mycket eller för lite religion, utan hur man använder religionen som en resurs. Att man arbetar med att släppa fram en teologi där man bejakar den andre och inte skapar främlingskap.

Hatiska reaktioner

Under resan har Martin Modéus publicerat inlägg på sociala medier. Han har fått uppskattning, men också kritik och ibland närmast hatiska reaktioner från människor som tycker han besökt fel människor eller gjort tveksamma uttalanden. Det är tydligt att konflikten väcker mycket starka känslor. Martin Modéus är dock trygg med sin linje.

- Jag tycker att jag varit tydlig med mitt budskap hela tiden: att alla har ett ansvar för att vapnen ska tystna, att varje människas liv som räddas är en vinst. Krig är alltid orättfärdigt.

Något som blivit tydligt för honom under resan är att Svenska kyrkans uttalanden om konflikten spelar roll.

- Man lyssnar på oss i Mellanöstern. Det gäller inte bara palestinska kristna, utan det gäller överallt.

Kommer besöket leda till några nya ställningstaganden?

- Jag har varit här för att dela människors liv, inte för att göra statements.

Biskop Sani Ibrahim Azar och ärkebiskopen firade tredje advent tillsammans i Ramallah på Västbanken. Foto: Mikael Stjernberg/Ikon