Resan inleddes en sabbatsgudstjänst i Jerusalem under fredagen. Efter fem minuter ljöd flyglarmet och alla sökte sig ner till skyddsrummet.
- Det som var starkt var att det fanns en kontinuitet i budskapet. Både uppe i synagogan och nere i skyddsrummet handlade budskapet om människokärlek, att vi måste finna ett sätt att bygga upp relationerna igen, säger han.
Teologi som inte skapar främlingskap
Martin Modéus tror att religiösa företrädare har en viktig uppgift i framtida försöka att skapa fred. De kan bidra till dialog mellan olika grupper och vara med om att återuppbygga relationer.
Men är problemet inte snarare att det är för mycket religion i detta område?
- Jag tror inte det är en volymfråga, att det handlar om för mycket eller för lite religion, utan hur man använder religionen som en resurs. Att man arbetar med att släppa fram en teologi där man bejakar den andre och inte skapar främlingskap.
Hatiska reaktioner
Under resan har Martin Modéus publicerat inlägg på sociala medier. Han har fått uppskattning, men också kritik och ibland närmast hatiska reaktioner från människor som tycker han besökt fel människor eller gjort tveksamma uttalanden. Det är tydligt att konflikten väcker mycket starka känslor. Martin Modéus är dock trygg med sin linje.
- Jag tycker att jag varit tydlig med mitt budskap hela tiden: att alla har ett ansvar för att vapnen ska tystna, att varje människas liv som räddas är en vinst. Krig är alltid orättfärdigt.
Något som blivit tydligt för honom under resan är att Svenska kyrkans uttalanden om konflikten spelar roll.
- Man lyssnar på oss i Mellanöstern. Det gäller inte bara palestinska kristna, utan det gäller överallt.
Kommer besöket leda till några nya ställningstaganden?
- Jag har varit här för att dela människors liv, inte för att göra statements.